Jste zde

Domů » Dubaj

Bait al Wakeel

Dubaj - budova Bait al Wakeel

Vládce Dubaje šejk Al Maktoum poznal, že se o historii musí pečovat, a tak nechal vytvořit další atrakci pro turistický ruch. Historická budova Bait al Wakeel leží přímo u vstupu do tradiční tržnice souk v místní části Bur Dubaj. Byla postavena v roce 1934 bývalým vládcem Dubaje jako první kancelářská budova emirátu.

Sloužila důstojníkům (odtud pochází název "Wakeel") jedné anglické námořní obchodní společnosti jako kancelář. Ale stejně jako mnoho podobných budov v Dubaji, se ani tato nemohla vyhnout moderní době a tak nyní slouží k úplně jinému účelu. Dnes je to vydařená symbióza muzea a jedné arabské restaurace v jednom z nejkrásnějších míst města Dubaj.

V roce 1955 byla stavba krásně zrestaurována a stala se jakousi "truhlou s pokladem". Tradiční architektura s nádhernými dvouposchoďovými arkádami na fasádě a s možná nejkrásnější terasou Dubaje, která byla kompletně postavena ze dřeva - s nezapomenutelným výhledem na záliv Dubai Creek a na jeho protější stranu. Zde si můžete sednout, vypít kávu nebo ochutnat některou z místních specialit, a zažít tak atmosféru, jakou nikde jinde než v Dubaji nepoznáte.

Nejkrásnější pohled na nádhernou fasádu budete mít ovšem z protějšího břehu čtvrti Deira, když je budova večer nasvícena. Ne každý návštěvník najde Bayt al Wakeel ihned, kdo jde ale do tradiční arabské tržnice souk u stanice Abra, najde po asi 30 metrech směrovou tabuli. Několik metrů před ní vede cesta na levou stranu přímo ke Creeku, kde se nachází dřevěná terasa této restaurace.

Geografie: 

Místo

Bait al Wakeel, Dubaj 25° 15' 52.29" N, 55° 17' 39.228" E
Location

Emiráty na Facebooku