Jste zde

Domů » Dubaj

Burj Khalifa, 3. část

Buj Khalifa
Autor: Thirsty Robot

Bezpečnost

Pro investory je velmi zajímavým tématem sama bezpečnost budovy. Město se sice nenachází v zóně zemětřesení, ale s výškou "Burj Khalify" tyto otázky doslova vyplouvají na povrch. Veškeré pochybnosti jsou zde ale opravdu neopodstatněné, protože vývojáři se důsledně věnují nejen velikosti a luxusu, ale dělají pochopitelně i maximální opatření na poli bezpečnosti stavby a velká pozornost byla věnována pozemku, na kterém se takovýto gigant postavil.

Za tímto účelem tu bylo pečlivým způsobem ukotveno celkem 192 pilířů, které zasahují až do hloubky 50 m. Kromě toho disponuje Burj Khalifa, na rozdíl od jiných výškových budov, jakousi strukturou medové plástve, čímž se na maximum zlepšily vzájemné poměry mezi povrchem stěn a stropů. Plocha zdí je dvakrát tak vysoká jako stropy. Tato speciální konstrukce dává stavbě skutečně vysokou stabilitu.

Výtahy a garáže

Dubajská věž je vybavena i 57 výtahy a 8 eskalátory. Hlavní výtah mrakodrapu překonává délku 504 m, což je více než v jakémkoliv jiném mrakodrapu na světě. Dva 2-patrové výtahy vedou výhradně na vyhlídkovou plošinu do 124. podlaží, do výšky 452 m. Tato vyhlídková plošina je po Shanghai World Financial Center v Číně druhou nejvyšší veřejně přístupnou vyhlídkou na světě.

Společně s dvoupodlažními výtahy v Shanghai World Financial Center patří zdejší výtahy, které dosahují rychlosti 10 m/s (36 km/h) k nejrychlejším dvoupodlažním výtahům na světě. Nejvyšší zastávka ve výšce 638 m je právě v mrakodrapu Burj Khalifa. Z přízemí až do 160. podlaží vede celkem 2909 schodů.

Garáže a parkoviště B 1 a B 2 se nacházejí ve dvou patrech pod budovou a představují celkem 3000 parkovacích míst. Dubajská fontána v Downtown Dubai před mrakodrapem je největší vodní hrou podobného druhu na celém světě. Jezero Lake Dubai má délku 250 m a můžete v něm spatřit až 1000 různých her s vodou, padající z výšky 21 až 150 metrů.

Architektura

Stejně jako u většiny ve své době nejvyšších budov na světě byla i v případě mrakodrapu Burj Khalifa použita nová stavební metoda. Na půdorysu ve tvaru písmena Y byly umístěny tři pilíře, které se vzájemně podepírají, a které jsou větrníkem udržovány v centrální ose. To je velmi efektivní a stabilizuje šestiúhelníkovou osu ve středu věže. Hlavní inženýr a vynálezce William F. Baker to nazývá podepřeným jádrem.

Ještě při samotném zahájení stavby nebylo zcela jasné, kolik metrů přesně bude věž vysoká. Nejprve se počítalo s tím, že bude jen o něco vyšší než Taipei 101 na Tchaj-wanu, která měří 508 metrů, a jež byla dosud nejvyšší budovou na světě. Ovšem během stavby se ukázalo, že lze postavit výrazně vyšší mrakodrap.

Celá budova, vytvořená slavnou architektonickou firmou Skidmore, Owings & Merrill, důsledně dbá na arabské tradice. Pata věže byla navržena jako mnoholistá pouštní rostlina. S rostoucí výškou je věž stále užší. Celá stavba dohromady stála několik miliard US dolarů. Vše zaplatila vládnoucí rodina emiráru Dubaj, což dává jistý obrázek, jakým asi pohádkovým bohatstvím mohou disponovat šejkové ze Spojených arabských emirátů.

Geografie: 

Místo

Shanghai World Financial Center 31° 14' 12.0012" N, 121° 30' 10.0008" E
Location

Emiráty na Facebooku