Jste zde

Domů » Dubaj

Deira a zajímavosti

Dubajská Deira a jedna z ulic
Autor: pjf@cpan

V blízkosti obchodního centra Deira City Centre objevíte pečlivě udržovanou zeleň v Dubai Creek Golf & Yacht Clubu, rozkládající se v délce 1,5 km u Dubajského zálivu.

Yacht Club byl postaven ve tvaru jachty, velkolepý golfový klub zase ve tvaru arabské plachetnice dhau. Nahlédnout tam můžete již za poplatek 20 dirhamů.

Kromě toho stojí v prostorách tohoto klubu Park Hyatt Dubai, jeden z prvotřídních pětihvězdičkových hotelů ve městě, s velkými restauracemi a s budovami zařízenými ve středomořském stylu, odkud je překrásný panoramatický výhled na záliv.

Jedinečné myšlenkové bohatství moderní architektury v Dubaji předběhlo svou dobu o několik let. Působivým příkladem může být určitě obří golfový míček na budově Etisalat Tower a opravdu pozoruhodná budova National Bank of Dubai za golfovým klubem.

Ta se podobá obří soše, která odráží ve svých ven vyklenutých okenních plochách obchodní aktivity v zálivu. Někdy bývá také láskyplně nazývána "těhotnou dámou".

Stojí tu i skutečně velmi působivé pětihvězdičkové hotely, Hilton Dubai Creek, Sheraton Dubai Creek anebo SAS Radisson Dubai Creek - bývalý Inter Continental, který nedávno oslavil své 30. výročí uvedení do provozu, stejně jako mnoho restaurací, barů a nočních klubů.

Jen kousek odtud pak nakládají a vykládají místní obchodníci vyložit na přístavním molu své dhau, dřevěné plachetnice, které pak líně plují po vodě a jsou plné všech možných druhů zboží, od ovoce a zeleniny, až třeba po televizory nebo dokonce i jedno či dvě auta.

Tato část tradičního života místních obyvatel připomíná historii obchodu v Dubaji a skýtá turistům mnoho příležitostí ke skvělým fotografickým záběrům. Často tady prodávají doslova hory, je to zkrátka obraz, jenž se vám jinde jen těžko podaří spatřit.

Blíže k moři, poněkud stranou hlavních ulic u zátoky, se nachází oblast sanovaná místní městskou správou, která byla přeměněna vysloveně k turistickým účelům.

Stojí zde např. Al Ahmadiya, první školní budova ve městě a současné Muzeum školství. Hned vedle stojí tzv. Heritage House, vynikající příklad typického rodinného domu ve Spojených arabských emirátech.

K těmto atrakcím bezpochyby patří i tradičně zařízený hotel s malou restaurací, staré mešity a budovy, kde se nachází několik obchodů.

Všechno to stojí okolo malého centrálního nádvoří, které bylo zrekonstruované až v posledních letech. Ostatní budovy v přilehlých ulicích mají být obnoveny v nejbližší době a mají být přiřazeny taktéž k tomuto objektu.

Městská správa také rozhodla o obnově budovy "Murabba'at Umm Rayool", jejíž název je odvozen od arabského výrazu pro nohu. Stavba totiž stojí na sedmi pilířích, tedy jako na nohou.

Budova postavená roku 1894 byla původně používána jako obchod se zbraněmi a nacházela se na ulici Baniyas Street. Dnes ale stojí na náměstí Union Square v blízkosti stanoviště taxíků v Deiře.

Dubajské obchodní centrum Deira City Centre
Autor: QuiteLucid
Geografie: 

Místo

Dubai Creek Golf 25° 14' 35.1132" N, 55° 20' 7.872" E
Location

Emiráty na Facebooku