Jste zde

Domů » Fujairah

Dibba

Emirátské město Dibba s částí Al-Bayah

Pobřežní region Dibba se nachází ve třech územně samosprávných celcích (wilaya). Rozkládá se jak v provincii Musandam v Ománu, tak i v emirátech Sharjah a Fujairah ve Spojených arabských emirátech. V ománské části Al-Baya žije 5 tisíc obyvatel, fujairahské části Al-Fujairah 30 tisíc a sharjahské části Al-Hisn 27 tisíc obyvatel.

Dibba Al-Fujairah se nachází na severu východní části Spojených arabských emirátů. Je s rozlohou 600 km2 považováno za druhé největší město v emirátu Fujairah.
Dibba Al-Baya je součástí ománského muhafazahu (guvernorátu) Musandam, na východním pobřeží Arabského poloostrova.

Část Al-Hisn je ohraničená Ománským zálivem z východu, částí Al-Baya ze severu a částí Al-Fujairah z jihu. Je sice rozlohou nejmenší částí Dibby, ale s největší hustotou obyvatel. Většinou je známé pro obchod s rybami a také díky prastaré pevnosti, díky které dostala svůj název.

Během válek ridda (v letech 632 - 634) se jedna z bitev odehrávala u Dibby, které bylo kdysi územím ve Smluvním Ománu (Brity v té době pojmenované jako Pirátské pobřeží), takže Velká Británie byla tehdy zodpovědná za vymezení hranic kolem Dibby.

Část, jež tehdy ležela na území emirátu Sharjah, byla do něj začleněna teprve v roce 1951. Předtím bylo toto území známé jako emirát Daba pod britskou správou. Emirát Fujairah byla uznán Velkou Británií jako nezávislý až v roce 1952. Vládnoucí rodina al-Scharqi tam v roce 1902 jednostranně vyhlásila svou nezávislost na Sharjahu.

Emirátské město Dibba s částí Al-Fujairah
Geografie: 

Emiráty na Facebooku