Jste zde

Domů » Dubaj

Dubaj - Dubai Creek

Dubai Creek ve Spojených arabských emirátech
Autor: Britrob

Dubai Creek nebo také Khor Dubai je část pobřeží ve Spojených arabských emirátech, ve městě Dubaj. Leží v Perském zálivu na mořském rameni, které se táhne v až k centru města. Zátoka je 14 km dlouhá a má šířku od 115 metrů při jeho ústí až po 1400 metrů na jeho konci. Je také nejdůležitějším dubajským bulvárem. Nejvýznamějšími budovami podél pobřeží jsou Twin Towers Deira, Sheraton Dubai Creek, budova Národní banky nebo sídlo Obchodní komory.

První budovy, které byly v Dubaji postaveny, vznikly podél této zátoky. Nejprve to byly především chaty rybářů a lovců perel, ale s příchodem obchodníků a námořníků stoupnul význam zátoky a byl zde postaven přístav. V 70. letech minulého století byl přístav rozšířen i pro větší lodě a dnes je z něj velký mezinárodní přístav. V budoucnosti je plánováné rozšíření a prohloubení mořského ramene, a bude zde vybudováno také sedm umělých ostrovů.
Dubai Creek rozděluje město na dvě části – Deira a Bur Dubaj. Součástí nábřeží je také malý přístav Port Saeed. Podél moře se nachází překrásné staré lodě "dhou", které jsou rozpoznatelné díky speciálním dřevěným štítům.

Dubaj - u pobřeží Dubai Creek
Autor: UpDateDubai
Geografie: 

Emiráty na Facebooku