Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Elektřina a voda

Elektřina a voda v Emirátech

Elektrická energie

Elektrická energie je v zemi Spojené arabské emiráty vyráběna pomocí spalování zemního plynu v paroplynových elektrárnách.

Často tu jsou k vidění velké elektrárenské komplexy, kde se spojuje dokonce i několik elektráren. Příkladem jsou systémy Al Taweelah v emirátu Abu Dhabi a Jebel Ali v emirátu Dubaj, každý s 10 až 25 bloky. K těmto elektrárnám jsou obvykle připojena zařízení na odsolování mořské vody.

Jihokorejské konsorcium obdrželo v roce 2009 smlouvu na vybudování čtyř jaderných reaktorů v Emirátech, každý má mít kapacitu 1400 MW. První reaktor začne údajně vyrábět elektrickou energii v roce 2017.

Zásobování vodou

Pitná voda se ve Spojených arabských emirátech získává s použitím nákladného zařízení na odsolování mořské vody na pobřeží. Pouze zdroje kolem města Al-Ain se již nevyužívají pro zásobování pitnou vodou.

Voda je odtud přečerpávána potrubím do měst. Vzhledem k podnebí má voda v létě zčásti "nízkou teplotu" asi 30° C, když vytéká z kohoutku. Velmi často je ale voda silně chlorovaná. Spojené arabské emiráty jsou ve spotřebě vody na hlavu na třetím místě na světě po Spojených státech a Kanadě. Asi 70 % pitné vody je spotřebováno v zemědělství.

Bezpočet stromů, keřů, květinových záhonů a trávníků ve městech je samozřejmě zavlažováno a k tomu se musí připočíst i velké plochy mnoha golfových hřišť a hotelové zahrady. K tomu je nutno taktéž připočíst zavlažování velkého množství pěstovaných rostlin jako stromů, keřů a palem, které se provádí ve městech.

Minerální voda pochází ze zdrojů u měst Al Ain a Masafi. Tato voda se prodává téměř výhradně jako neperlivá voda v obchodech a po odsolování už neobsahuje žádné významné množství nějakých minerálních látek. Prodávají se tu i omezená množství perlivých minerálních vod.

Místo

Al Taweelah, Abu Dhabi 24° 45' 48.078" N, 54° 41' 20.6988" E
Location

Emiráty na Facebooku