Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Historie Abu Dhabi

Abu Dhabi s palácem Al Hosn

Abu Dhabi (nebo také Abú Zabí) je ve srovnání s evropskými měřítky stále ještě mladé město. Oblíbená je legenda, podle které v roce 1760 někteří beduíni z oázy Liwa pronásledovali na lovu několik dní gazelu, a nemohli ji zabít. Nakonec zvíře dostali na tehdy neobydleném, mírně se svažujícím břehu. Díky tomu, že bylo místo podobné ostrovu, ocenili ho jako ideální k obydlení a nazvali ho Abu Dhabi – v překladu Otec gazely.

V následujících letech tu pak postupně vznikal jeden přístav za druhým a místní obyvatelé se připojili ke vzkvétajícímu obchodu s perlami. Tak sem přišli i první cizinci – indičtí obchodníci s perlami – a otevřeli zde také obchody se spotřebním zbožím a potravinami.

Roku 1793 se zde usadil jeden z předních kmenových šejků Shakhbout bin Dhiab a nechal zde postavit zdroj vody a přístav Qasr al Hosn. Již v roce 1800 mělo Abú Zabí měřítko malé obce, ale vzhledem k důležitosti obchodu mělo přístav pro asi 400 lodí.

V této souvislosti je zajímavé, že během tohoto období se vytvořily konflikty mezi Dubají a Abu Dhabi. V roce 1833 došlo ke sporu v oáze Liwa, který vedl k tomu, že rodina Al Maktoum opustila tehdejší federaci a odešla do Dubaje, aby zde vyhlásila vlastní emirát.

Od té doby spolu oba emiráty neustále soutěžily. Rodina Al Maktoum v Dubaji se snažila nalákat obchodníky a obchodní partnery z Abu Dhabi. Konflikt mezi oběma rodinami vyvrcholil kolem roku 1945, kdy mělo dokonce mezi nimi dojít k ozbrojenému střetu.

V roce 1855 převzal vládu nad městem šejk Zayed I. bin Khalifa al Nahyan. On pak nařídil válku proti Britům kvůli ztraceným objednávkám, posílil vliv svojí rodiny a dosáhl toho, že Abu Dhabi patřilo v poměrně krátké k nejdůležitějším a nejsilnějším emirátům v zálivu.

Až do roku 1960 zde byla vystavěna jen malá ostrovní městečka, poskládaná z jednoduchých budov, některé byly dokonce bez elektřiny a kanalizace. Začátek těžby ropy ovšem náhle tento stav změnil a v roce 1970 bylo Abú Zabí vystavěno do šachovnicového tvaru jako moderní metropole. Tehdejší plány počítaly s budoucím počtem obyvatelstva asi 600 000 lidí, čehož bylo dosaženo už po dvaceti letech a tento růst nyní pokračuje na různých umělých ostrovech a v pobřežním pásmu.

Geografie: 

Místo

Abu Dhabi 24° 28' 57.0036" N, 54° 21' 17.1144" E
Location

Emiráty na Facebooku