Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Infrastruktura a doprava, 2. část

Letiště v Dubaji
Autor: toyohara

Letecká doprava

Všechna hlavní města emirátů v SAE a také město Al-Ain disponují mezinárodními letišti. Některé z leteckých tras jsou ale omezené a létají jen do sousedních zemí. Vnitřní letecké spojení funguje na linkách z Abu Dhabi do Dubaje a z Abu Dhabi do Ras al-Khaimahu. Odlet je vždy považován za odchod ze země, a to i v případě, že se let uskuteční jen do sousedního emirátu. 40 kilometrů od Dubaje se právě staví největší letiště na světě - Dubai World Central International Airport.

Vnitrostátní letecké linky emirátu Abu Dhabi zajišťovala dříve letecká společnost Gulf Air, která látala do Bahrajnu a Ománu. V září 2005 emirát oznámil, že je opouští Gulf Air a soustředí se na Etihad Airways. Etihad se tedy stala od roku 2003 novou národní leteckou společností v zemi Spojené arabské emiráty.

V Dubaji založená letecká společnost Emirates Airline byla založena v roce 1985 a stala se nyní nejrychleji rostoucí leteckou společností na světě. Znalci očekávají, že by se Emirates mohla stát do roku 2018 největší leteckou společností na světě. V emirátu Sharjah působí přední nízkonákladová letecká společnost v regionu Air Arabia.

Letecké společnosti:

* Emirates (domácí letiště: Dubaj)
* Etihad Airways (domácí letiště: Abu Dhabi)
* Air Arabia (domácí letiště: Sharjah, "nízkorozpočtové aerolinie")

Vodní doprava

Spojené arabské emiráty mají více než 20 přístavů. Těmi největšími jsou Jebel Ali a Port Rašíd v Dubaji, Port Zayed v Abu Dhabi, Port Khalid v Sharjahu, Port Saqr v Ras al-Khaimahu a přístav Fujairah. V Abu Dhabi pochází 80 % všeho dovozu z lodní dopravy. Nový přístav Khalifa Port a průmyslové zóny (KPIZ) na půli cesty mezi městy Abu Dhabi a Dubai se staly hlavním přístavem v Dubaji a odbaví se tu až 2 miliony TEU nákladu.

Jebel Ali, u jižního okraje města Dubaj s rozlohou 134,68 km² a 67 kotvišti, představuje největší přístav na Blízkém východě a největší uměle vybudovaný přístav na světě. Spolu s přeměnou přístavu Port Rashid, v současné době 13. největšího kontejnerového přístavu na světě, v oblast pro městskou výstavbu a cestovní ruch, např. pro plavbu lodí s turisty, se stěhuje nákladní doprava do Jebel Ali. Ten je již po 13 let v řadě označován jako nejlepší přístav na Blízkém východě.

Trajektová spojení fungují mezi všemi hlavními přístavy a s Íránem.

Veřejná doprava

V Abu Dhabi plánují výstavbu metra s okružními linkami s 19 stanicemi. Na pozdější dobu se uvažuje o tom, že metro povede až k hranici emirátu Dubaj a bude propojeno s červenou linkou dubajského metra.

V Dubaji působí společnost Roads and Transport Authority (RTA), jež mimo jiné zodpovídá i za dubajské metro a stávající autobusové sítě. RTA nedávno nakoupila 300 autobusů MAN AG s cílem čelit dopravním problémům města a nákup dalších 700 autobusů bude následovat po otevření dubajského metra. Dále se tu staví šestnáctipruhová dálnice, která má odklánět hustý nákladní provoz od vlastního města (Emirates Road). První trasa metra byla již otevřena 9. září 2009 a plný provoz byl naplánován na rok 2012.

Místo

Letiště Sharjah 25° 19' 33.3192" N, 55° 30' 39.5244" E
Location

Emiráty na Facebooku