Jste zde

Domů » Dubaj

Jebel Ali

Jebel Ali v emirátu Dubaj

Jebel Ali je uměle vytvořený hlubinný mořský přístav v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech. Bývalé malé pobřežní městečko, které původně leželo asi 40 km od města Dubaj, dnes již metropole zcela pohltila. Koncem 70. let minulého století tady byl postaven "holýma rukama" největší mořský přístav v pouštní krajině. Převážná část nakládky je i zde, jak je nyní obvyklé po celém světě, prováděna na nákladních kontejnerech.

V 70. letech tu byla obrovská oblast volného obchodu s téměř 40 km2 průmyslových lokalit na jih a na východ od přístavu, kde působily pouze čtyři společnosti s několika jeřáby. Vládnoucí rodina Maktoumů vytvořila z peněz za ropu a za pomoci její dlouhé obchodní tradice v několika málo desetiletích opravdu obrovské plochy k nakládce, obchodní a výrobní prostory, které - také za určitých daňových výhod - v roce 2006 přilákaly na 6300 firem z více než 100 zemí. Bylo vytvořeno dobře umístěné centrum světového obchodu, které spojilo Indii s Afrikou a východní Asii s Evropou.

Na pobřeží leží luxusní pětihvězdičkový hotel Jebel Ali Golf Resort. Kromě toho vzniklo asi 13 km směrem do vnitrozemí nové mezinárodní letiště světového významu - Dubai World Central International Airport. Stavební práce na tomto letišti probíhaly v úzké spolupráci s prácemi na přístavní zóně, aby navazovala velmi jednoduchá a rychlá přeprava mezi nákladními loděmi a nákladními letadly.

První linka nového dubajského metra spojila od září 2009 Jebel Ali s Dubai City. Místní elektrárny a odsolovací zařízení (největší zařízení svého druhu na světě), pokrývá většinu poptávky po energii a po vodě v Dubaji.

Hotel Jebel Ali Golf Resort

Emiráty na Facebooku