Jste zde

Domů » Sharjah

Khorfakkan (Chaur Fakkan)

SAE - Khorfakkan

Khorfakkan (zvaný také Haur Fakkan, Churchill Fakkan, Khawr Fakkan a Chaur Fakkan) je město ve Spojených arabských emirátech. Leží u Ománského zálivu a je sice obklopeno emirátem Fujairah, ale je exklávou emirátu Sharjah. Žije zde asi 350 tisíc obyvatel a město má svůj vlastní námořní přístav.

První zmínka o tomto místě je z roku 1580, kdy se v jednom z dopisů zmínil klenotník Gasparo Balbi z Benátek o "Chorfu" na východním pobřeží nynějších Spojených arabských emirátů. Portugalci tady postavili pevnost, která fungovala až do roku 1666.

V lodním deníku holandské lodi Meerkat je zmíněna nejen tato pevnost, ale také osada sestávající z 200 malých dřevěných stavení pod názvem "gorfacan". Osada byla obklopena datlovníky a fíkovníky, a v osadě byly studny, které se používaly na zavlažování.

Roku 1737 si místo podmanili Peršané a od roku 1765 patří město vládnoucí rodině emirátu Sharjah. V letech 1965 až 1969 vytvořila tato enkláva nezávislý poštovní obvod a vydávala známky s nápisem Sharjah & Dependencies/Khor Fakkan.

Město je dnes důležité především svým námořním přístavem a právě tak i cestovním ruchem. Mimo přístav tady můžete najít i atraktivní písečné pláže a korálové útesy, kde lze šnorchlovat nebo potápět.

Geografie: 

Emiráty na Facebooku