Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Kultura

Dubai Desert Rock Festival

Literatura

Hlavním druhem literatury je ve Spojených arabských emirátech poezie, která je součástí velké tradice arabské poezie z dob minulých. Hlavními tématy jsou satira, rytířství, chvála, sebechvála, vlastenectví, náboženství, rodina a láska. Básně mohou být jak popisné, tak i jako příběhy.

Styl a forma staré arabské poezie v emirátech byla velmi silně ovlivněna učencem Al-Khalilem bin Ahmadem, který působil a psal v Perském zálivu v 8. století. Nejstarším známým básníkem z území dnešních SAE je Ibn Majid, který se narodil někdy v období 1432 - 1437 v dnešním Ras al Khaimahu. Z jeho dochovaného díla 40 skladeb je 39 z nich psáno ve verších.

Během 20. století se dostaly místní původní tradice pod západní vliv, což se projevilo i ve vývoji literatury, v próze. K hlavním autorům 20. století patřili Mubarak al-Uqaili (1880 - 1954), Salim bin Alí al-Uwais (1887 - 1959) a Ahmad bin Sulajim (1905 - 1976).

Další tři básníci, všichni pocházející ze Sharjahu, byli známi jako skupina Híra: Chalfan Musabah (1923 - 1946), šejk Saqr al-Qasimi (1925 - 1993, v letech 1951 – 1965 byl vládcem Sharjahu) a Sultan bin Alí al-Uwais (1925 - 2000).

Hudba a tanec

Spojené arabské emiráty jsou v současné době známy nejen jako tradiční země pořádání turnajů v golfu, ale také svou hudbou beduínů z vnitrozemí. "Liwa" je druh hudby a tance, který pochází především z východní Afriky a předvádějí ji tak zejména skupiny Afričanů.

Mnoho z tradičních písní a tanců se zachovalo až do moderní doby. Tance, například chalidži, často předvádějí mladé dívky, které se pohupují do rytmu a nechávají vlát své dlouhé vlasy. Muži zase svádějí symbolické taneční bitvy nebo úspěšné lovy, často s použitím hole, meče, či jiné zbraně.

Spojené arabské emiráty jsou také místem konání mnoha pravidelných koncertů mezinárodních hvězd. Velké festivaly, např. Dubai Desert Rock Festival, sem lákají návštěvníky z celého regionu.

Film

Na základě převládající struktury populace tady dominuje západní produkce (většinou se jedná o hollywoodské filmy). Filmy ze zemí Blízkého východu a z jižní Asie (Bollywood) jsou u arabského obyvatelstva i obyvatel jižní Asie také velmi populární, ale lidé se na ně obvykle dívají na TV kanálech nebo na DVD.

Všechny filmy musejí být předem schváleny ministerstvem informatiky a mohou být také podrobeny cenzuře s ohledem na náboženský, politický a erotický obsah. Film Umučení Krista byl např. u pokladen výslovně inzerován jako "nesestříhaný".

Od roku 2004 se každý prosinec koná v Dubaji mezinárodní filmový festival Dubai International Film Festival (DIFF). V říjnu 2007 se konal poprvé na Blízkém východě Mezinárodní filmový festival (MEIFF) v Abu Dhabi a od té doby se tu již koná každoročně.

Místo

Ras al Khaimah 25° 48' 4.0608" N, 56° 2' 32.244" E
Location

Emiráty na Facebooku