Jste zde

Domů » Dubaj

Lodě abra, 1. část

V centru Dubaje objevíte jednu z nejstarších a nejvíce vzrušujících atrakcí ve městě. "Al Khor" (arabsky) nebo-li Dubai Creek, je 11 km dlouhý vodní tok, na kterém panuje neustále velký ruch, a který spojuje obě části města - historický Bur Dubaj a moderní část Deira. Dubaj se dá vůbec charakterizovat velkými kontrasty mezi historií a modernou a právě toto činí tento emirát tak působivým a fascinujícím.

Existuje mnoho způsobů, jak přejet přes tuto vodu: taxíkem přes podvodní tunel Al Shindagha nebo přes most Maktoum Bridge, ale můžete použít také tunel pro pěší od silnice Baniyas Road do Shindaghy nebo si jen tak užívat plavbu na vodním taxi "abra", což je bezesporu nejkrásnější, nejzajímavější a nejpůvodnější dopravní prostředek v Dubaji.

Jinou pozoruhodnou zajímavostí, tedy alespoň pro Evropany, jsou stovky starých plachetnic dhau. Tato plavidla jsou doslova všudypřítomná a je to také část starého světa zasazená do moderní doby. Stojí za to posadit se do některé z tamějších kaváren či restaurací, jež jsou rozesety podél břehu zálivu a seznámit se s životem tamních lidí a s jejich orientální kulturou.

To, čím jsou v Benátkách gondoly, jsou v Dubaji lodě abra. Je sice pravda, že toto srovnání poněkud pokulhává, ale Dubaj je prakticky neodmyslitelný bez těchto lodí. V současné době je většinou využívají turisté, obyčejní lidé a nostalgici.

Tyto opravdu unikátní jednomotorové dřevěné čluny vytvářejí nejenom celkový obraz Creeku, ale představují současně i reálnou turistickou atrakci a nezbytný dopravní prostředek. Pro ty, kteří se chtějí přepravit z Deiry na Bur Dubai nebo naopak, je to bezpochyby ten nejrychlejší a nejlevnější způsob dopravy.

Pro cestu mezi protilehlými městskými částmi Deira a Bur Dubai je potřeba pět až sedm minut. Během plavby se můžete stát svědky drobné kolize s jinými loďkami, a to převážně v blízkosti rušných přístavních nástupišť, kde jsou stísněné prostory. Z tohoto důvodu jsou všichni cestující vyzýváni, aby zůstali sedět po celou dobu cesty.

Abra slouží jako vodní taxi až pro 20 osob a může se turistům zdát na první pohled jako ne vždy důvěryhodný způsob cestování. Je to ale zavádějící představa, protože pro každou abru platí opravdu přísné bezpečnostní předpisy: Od února 2008 jsou všechna tato plavidla vybavena záchrannými plovacími vestami, záchrannými bójemi, lékárničkami a hasicími přístroji.

Středně velká, jednomotorová loď má kapacitu 20 cestujících a je řízena jedním kapitánem, který sedí uprostřed lodi v "kokpitu". Prostor pro cestující je malý a zastřešený, chráněný baldachýnem kolem kokpitu. Tady na každé straně sedí 10 cestujících s výhledem na vodu. Rychlost se může lišit loď od lodi, nicméně řízení je na stejném principu.

Geografie: 

Místo

Tunel Al Shindagha 25° 16' 22.0656" N, 55° 17' 42.1728" E
Location

Emiráty na Facebooku