Jste zde

Domů » Dubaj

Majlis Ghorfat Umm Al Sheef, 1. část

Dubajská budova Majlis Ghorfat Umm Al Sheef

Každý, kdo dnes cestuje do města Dubaj ve Spojených arabských emirátech, očekává především jednu věc, spatřit na vlastní oči jedno z nejzajímavějších měst na světě.

Se všemi těmi vskutku grandiózními stavebními projekty, které se v tomto malém pouštním emirátu v současné době realizují, ovšem nesmí chybět ani taktéž velice zajímavá a poutavá návštěva minulosti. Tedy časů, kdy tu ještě nevládlo ono nebývalé ropné bohatství.

Takový pohled do minulosti vám umožní nejen budovy ve starých čtvrtích Dubaje, třeba v místních částech Deira či Bur Dubai, nebo v některých muzeích, které se zabývají historií země, ale také bývalá rezidence vládnoucí rodiny Al Maktoumů.

Letní rezidence

Jedním z nejkrásnějších objektů je nepochybně Majlis Ghorfat Umm Al Sheef, který vypadá z dálky spíše jako skořápka nějakého mlže. Byl tradičně postavený z korálů a kamene, a je velmi dobře zachovalý.

Budova Majlis Ghorfat Umm Al Sheef byla postavena v roce 1955 pro šejka Rašid bin Saeed Al Maktouma v Jumeirah, vedle pramenů sladké vody. Sloužila jako místo setkávání šejka se svou rodinou a s přáteli, a představovala jeho letní sídlo.

Komplex je poměrně jednoduchý a chladí jej mořský vánek, takže tam panuje pro obyvatele i v létě příjemné klima. Mírné klima ve spojení s tradičním zavlažovacím systémem, s tzv. kanály fahaj, toto místo činí pro návštěvníky ještě atraktivnějším.

V době svého vzniku šlo pouze o jednoduchou dvoupatrovou budovu o rozměrech 14,90 x 7,70 m, ze všech stran obklopenou porosty datlových palem v malé rybářské vesničce postavené z palmových listů.

Za zmínku určitě stojí, že okna a dveře byly vyrobeny z masivního teaku. Dnes je tato zrekonstruovaná letní rezidence obklopena elegantními předměstskými vilami, a je ideálním cílem pro malý výlet. V 60. letech tam byla zřízena i dočasná policejní stanice.

Tento jednoduchý a historicky zajímavý letní palác byl postaven v bezprostřední blízkosti pobřeží, v městské části Jumeirah. Přízemí stavby je koncipováno jako otevřená veranda s mnoha sloupy. V blízkosti schodiště spatříte jak v přízemí, tak i v prvním patře malé skladovací místnosti. Letní rezidence je standardně vybavena recepcí a konferenční místností.

Vlastní místo setkávání (majlis) se nachází v prvním patře a vede k němu vnější schodiště s velkou terasou, odkud se dá přejít do přijímacích prostorů. Pokud se ocitnete v této místnosti, velmi rychle si uvědomíte, že veškeré zařízení zde pochází z časů ještě před ropným boomem.

Geografie: 

Místo

Majlis Ghorfat Umm Al Sheef, Dubaj 25° 11' 10.86" N, 55° 13' 48.306" E
Location

Emiráty na Facebooku