Jste zde

Domů » Dubaj

Mešita Jumeirah, 2. část

Dubajská mešita Jumeirah
Autor: Infomastern

Vybavení mešity je poměrně jednoduché, aby nebyli věřící odváděni od svého soustředění k modlitbám.

Okny proniká dovnitř mešity decentní světlo a vnitřek je ještě navíc osvětlen celou řadou mosazných lamp v marockém stylu.

Velká hlavní kopule se svým impozantním lustrem vévodí hlavní modlitební místnosti.

Čtyři menší kopule jsou pak umístěny nad bočními loděmi mešity.

Za předlohu této mešity je považována mešita Mohammed Ali v egyptském městě Káhira, i když mešita Jumeirah je mnohem menší a vejde se do ní nanejvýše 1.200 věřících.

Mešita Jumeirah je známá po celém světě svými vyváženými proporcemi a představuje impozantní příklad moderní islámské architektury.

Podlaha modlitebny je pokryta světle modrým kobercem, na němž jsou patrné tmavě modré vodorovné příčné linie, ukazující přítomným věřícím směr do Mekky. Na tzv. zdi "Quibla" je uveden předpis z koránu o povinnosti muslimů modlit se tváří směrem ke svatyni Kaaba v Mekce, k nejvýznamnější svatyni islámu.

Na pravé straně je kazatelna "minbar", z níž vede kazatel (Khateeb) páteční kázání (Chutba). Nalevo od hlavního vchodu do mešity se nachází samostatný jednoduchý vchod do modlitebny pro ženy. V arabském světě jsou totiž modlitební místnosti odděleny podle pohlaví.

Po mnoho let byla mešita "Jumeirah Mosque" pouze jedinou mešitou v celých Spojených arabských emirátech, která umožňovala vstup i "nemuslimům". Po nějaké době ale byl umožněn vstup nemuslimů i do nově postavené mešity Sheikh Zayed Mosque v Abu Dhabi.

Prohlídky mešity jsou nabízeny v rámci programu otevřených dveří "Open Doors Open Minds". Cílem činnosti průvodců je zvýšení vzájemného porozumění mezi místními obyvateli, zahraničními pracovníky a návštěvníky Dubaje.

Návštěva mešity za odborného vedení je určitě velmi rozumná věc, poněvadž se vám současně dostane, kromě vlastní prohlídky, i mnoho informací o islámu, o architektuře mešity a určitě bude pro vás o něco lehčí pochopit význam tohoto náboženství a jeho mešit.

Informace o prohlídkách

Každou sobotu, neděli, úterý a čtvrtek v 10 hodin. Prohlídky jsou vedeny v anglickém jazyce a jejich doba je přibližně 1,5 hodiny. Ale je tu také možnost zarezervovat si soukromé prohlídky v jiných jazycích. Sraz je před mešitou v 9:50 hodin a žádná registrace není nutná.

Konzervativní oblečení všech návštěvníků je zde naprosto nezbytné. Nejlepší je vzít si na sebe volné kalhoty nebo dlouhé sukně, dlouhé rukávy a na hlavu šátek u žen.

Pravidla

• Před vstupem do mešity je nutné zout si boty.
• Žádných knih na policích uvnitř mešity se nesmíte dotýkat.
• Děti do 5 let věku nemají do mešity přístup.
• Nezapomeňme si s sebou vzít fotoaparát! Fotografování je povoleno!

Veškeré dotazy na nejrůznější informace během prohlídky je zapotřebí formulovat velice opatrně. Nikdy nesmí vzniknout dojem, že porovnáváte s jinými náboženstvími.

Účastníci prohlídek mají ale vždy možnost klást osobní otázky týkající se islámu, mravů, zvyků a kultury ve Spojených arabských emirátech, což představuje důležitou součást práce průvodců.

Otázky bývají zodpovězeny detailně a vyčerpávajícím způsobem, a to i v případech, že jsou kritické a nepohodlné, protože to nakonec vede ke vzájemnému porozumění a k nalezení společných postojů.

Geografie: 

Místo

Svatyně Kaaba, Mekka 21° 25' 20.982" N, 39° 49' 34.3416" E
Location

Emiráty na Facebooku