Jste zde

Domů » Ajman

Město Ajman

Ajman

Ajman je hlavní město stejnojmenného malého emirátu a leží v jeho západní a největší části, která se táhne přes 16 km podél pobřeží Perského zálivu. Jeho rozloha je asi 140 km2 a převážně se jedná o rovinatou písčitou půdu. V tomto rozvíjejícím se městě žije přes 200 tisíc obyvatel, což představuje zhruba 95 procent obyvatel celého emirátu, a jeho počet stále roste, což je způsobeno rostoucím cestovním ruchem. Díky těsné blízkosti s emirátem Sharjah a omezeným možnostem rozrůstání do vnitrozemí lze očekávat, že za pár let se obě tato sousední města spojí.

I Ajman vsadil na cestovní ruch, i když má pouze 16 km mořského pobřeží, z nichž jen 2 km mají přístavní zařízení a jsou tu mnohem horší přírodní podmínky než v okolních emirátech. A tak přišli s jiným nápadem než v Dubaji, kde navážejí materiál na otevřené moře. Tady rozšiřují pobřežní pozemky bagrováním kanálů a lagun dál v nezastavěném vnitrozemí.

Prognózy uvádějí, že na takto získaných stavebních pozemcích s výhledem na moře a s nejnižším příjmem vody, dosažených jen za třetinových nákladů oproti Dubaji, sem přilákají zákazníky. Od roku 2007 se začalo budovat téměř 20 malých a středně velkých sídlišť s názvy jako "Emirates City" nebo "Al Almera Village".

V Ajmanu moc pamětihodností nenajdete, dochovaly se zde hlavně pevnosti z dob bývalých vládců. Nachází se tady také malé muzeum, které líčí život obyvatel před objevem ropy.

muzeum Ajman
Geografie: 

Emiráty na Facebooku