Jste zde

Domů » Dubaj

Muzeum Dubai Municipality

Dubajské muzeum Dubai Municipality
Autor: Aficionado

Dubajské městské muzeum Dubai Municipality Museum se nachází u vchodu na Deira Souq, přímo u Creeku. Tato poloha také určitě odráží důležitost, kterou hrála místní městská správa v průběhu časů správního a ekonomického rozvoje města.

Budova muzea

Budova byla postavena v polovině 50. let minulého století. Od roku 1957 do roku 1964 bylo ve zvýšeném přízemí budovy otevřeno několik malých obchodů a úřad správy města Dubaje. Začátkem nového tisíciletí pak byla budova renovována a otevřena v únoru 2006 jako muzeum města Dubaje, vyprávějící o historii městské správy.

Historie městské správy

Začátkem 50. let minulého století byla městská správa ještě pouhou součástí celního orgánu v blízkosti Rulers Court v Bur Dubai. První samostatná správa města tu byla založena v roce 1954 a první městská rada vznikla roku 1957.

V roce 1961 nařídil bývalý šejk Rašíd ibn Saíd al-Maktúm nové uspořádání judikatury městské rady. Teprve roku 1974 byl vydán výnos o zřízení nové městské rady v její současné podobě, s cílem rozšířit výstavbu v Dubaji a držet krok s neustálým vývojem stejnojmenného emirátu.

Všechny tyto a ještě mnohé další důležité aktivity a projekty bývalých městských správ obsahují zde uložené historické dokumenty a fotografie. Je tu k vidění i dokument o vůbec prvním zasedáním městské rady, dokumenty o zřízení kruhového objezdu Clock Tower v Deiře v 60. letech i práce na podvodním tunelu mezi Deirou a Al Shindaghou z poloviny 70. let.

Kromě toho si tady můžete prohlédnout, v jakých budovách sídlila městská správa předtím. Byla třeba umístěna v budově celního úřadu ve čtvrti Bur Dubai v blízkosti soudního dvora (do roku 1957), v současné muzejní budově (1957 - 1964).

Dále pak v budově na ulici Al Maktoum Street (1964 - 1970) a konečně i v nově postaveném sídle na Bani Yas Road ve čtvrti Deira (od roku 1970), v městské části, jež se postupem času stala jednou z nejcharakterističtějších pamětihodností celého města.

Informace

Z balkónu domu je perfektní výhled na Creek a na čilý ruch u vstupu do souku se zeleninou. Muzeum je otevřeno od soboty do čtvrtka, v době od 9:00 do 17:00 hodin. Vstupné je tu zdarma a každý, kdo se zajímá o historii města, by sem měl zavítat. Je to sice muzeum poměrně malé, ovšem velmi pěkné.

Geografie: 

Místo

Dubai Municipality Museum, Dubaj 25° 16' 4.4616" N, 55° 17' 51.9252" E
Location

Emiráty na Facebooku