Jste zde

Domů » Sharjah

Nákupní centrum Blue Souk

Blue Souk v Sharjahu

Při návštěvě Sharjahu by měl každý turista určitě navštívit nákupní centrum Blue Souk, který je také známé jako Central Market. Pokud řidiči taxi řeknete jen Blue Souk, už bude vědět. Krásná budova velmi silně připomíná dřívější arabskou architekturu s mnoha kupolovitými střechami a větrnými věžemi, ale přitom se jedná o supermoderní klimatizované nákupní centrum. Souk byl před pár lety kompletně zrekonstruován a nyní září v novém lesku.

Souk se skládá ze dvou dlouhých křídel s klenutou střechou, které jsou spojeny několika tunely. U každého vchodu do centra je umístěna fontána. Údajně je to nejhezčí obchodní centrum v celých Spojených arabských emirátech. Zároveň je to nejvíce fotografovaná budova emirátu a je považována za hlavní dominantu Sharjahu. Souk je obklopen trávníky a zahradami a je oblíbeným výletním místem mezi místními obyvateli.

V samotném komplexu je především mnoho zlatnických obchodů, kde si obvykle můžete sjednat velmi dobré ceny. V dubajském Gold Souk jsou ceny zpravidla o něco vyšší, protože je známější. Můžete zde také nakoupit spoustu elektronických výrobků a suvenýrů. K dispozici je dostatek parkovacích míst, pokud přijedete autem. Pro turisty je Blue Souk také velmi zajímavý tím, že je zde mnoho směnáren, kde můžete vyměnit peníze.

Šest protáhlých budov zdobí modré dlaždice a větrné věže mají za úkol, aby stavba z roku 1978 vypadala podobně jako vlaková stanice z období "belle époque". Trochu chaotické, ale přesto zajímavé centrum nabízí přibližně 600 obchodů s kosmetikou, textilem a elektronikou, modlitební koberce a spotřební zboží, především aby vyhovovalo vkusu místních obyvatel a asijských dělníků.

Milovníci starožitnictví by měli navštívit otevřenou galerii v prvním patře, kde se nacházejí také obchody s koberci a zajímavostmi ze vzdálených zemí jako je Afghánistán anebo Tibet.
Obchody v přízemí nabízejí zase převážně zlato a drahé značkové oblečení.

Blue Souk v Sharjahu se nachází jen kousek od slavné laguny Khalid. Budete mít odtud také velmi pěkný panoramatický výhled na město Sharjah. V poledních hodinách od 13.00 do 16:00 hodin jsou obchody uzavřeny. Pak můžete jít opět nakupovat až do 22:30 hodin. Pokud jste v Sharjahu ubytovaní v jednom z hotelů, často máte možnost využít zdarma kyvadlový autobus nejen sem, ale i do jiných souks a nákupních center ve městě.

Emirátské obchodní centrum Blue Souk
Emirátské obchodní centrum Blue Souk
Geografie: 

Místo

Blue Souk 25° 20' 48.4152" N, 55° 23' 3.2712" E
Location

Emiráty na Facebooku