Jste zde

Domů » Dubaj

Plachetnice dhau

Historická plachetnice dhau před dubajskými mrakodrapy bývá často jedním z nejkrásnějších témat fotografií, které si můžete udělat v Dubaji. Živější kontrast mezi starým a novým městem těžko naleznete.

Nejlepší pohled se vám bezesporu naskytne v pozdních odpoledních hodinách nebo navečer, kdy tady všechno svítí v jasných světlech. Snad nejkrásnější pohled na ony připlouvající a odplouvající starobylé plachetnice je ze břehu na straně Bur Dubai.

Tyto krásné staré dřevěné lodě jsou jedny z nejtradičnějších dopravních prostředků Dubaje. Byly a ještě pořád jsou opravdu důležitým kusem historie v životě Arabů.

Dhauje byly v zálivu tak důležitým prostředkem života, že se i dostaly na státní znak Spojených arabských emirátů.

Na tomto znaku je vyobrazen zlatý sokol s bílými pery, který nesl až do roku 2008 červený štít s vyobrazením dhau. Potom plachetnice ze štítu zmizela a musela udělat místo národní vlajce. A dříve otevřené oko ptáka je na novém znaku nyní zavřené, snad od smutku nad ztracenou lodí.

Rozličné dokumenty a záznamy ukazují, že plachetnice se stavěly již asi před 2000 lety tak dokonale, aby se s nimi dalo doplout až do Číny. Obdiv k dovednostem jejích stavitelů byl v té době naprosto oprávněný: Že se tehdy dala postavit s těmi nejjednoduššími prostředky taková loď, vypadá dnes jako nemožné.

Dnes můžete obdivovat tyhle plachetnice z bezprostřední blízkosti v rušném přístavu Deira. Tam pak rychle zjistíte, že ne všechny vypadají stejně, ale značně se ve svém vzhledu liší.

Dhau je v podstatě zastřešující termín pro celou sérii lodí, jejímž společným rysem je plachtění po vodě, a které mají trojúhelníkové plachty.

Arabové sami je rozdělují podle specifických konstrukčních vlastností, ale také podle regionálních charakteristik, které jsou velmi odlišné.

Zcela odlišné typy proto naleznete v místech jako je např. Baghlas, Bagarahs, Bhums, Chebars, Ganjas, Gundras, Machwas, Sambuks, Zaruks a jiná přístavní městečka.

Je také zajímavé, že neexistují žádné stavební plány na stavbu lodě. Stavitelé těchto lodí si vždy předávali své znalosti pouze ústně – podle zásad "learning by dowing".

To znamená, že se plachetnice v Dubaji, v Abu Dhabi i v Ajmanu pořád staví podle prastarých metod, tedy za pomoci seker, hoblíků a soustružení. O stavbě plachetnic se snad opravdu nejvíc dozvíte v Dubajském muzeu.

Kdo se vypraví k přístavišti v Dubai Creeku, bude dozajista velmi překvapen, že je při nakládání a vykládání oněch lodí potřeba opravdu hodně sil. Po vykládce se zboží okamžitě nakládá na ruční vozíky a pokračuje se na konečné místo určení, obvykle tedy na místní souks.

Návštěva přístavu je tedy jako návštěva nějakého živoucího muzea a mimo vlastních prací s vykládkou a nakládkou tady uvidíte i činnost mnoha jiných lidí, kteří zde pracují stejným způsobem, jako tomu bylo v hluboké minulosti.

Turisté, kteří přišli těmto plachetnicím na chuť, dozajista využijí vzácné příležitosti a vyzkoušejí některou z přestavěných dhau jako restauraci. Bude to bezesporu ten nejromantičtější večer vaší nezapomenutelné dovolené v Dubaji.

Geografie: 

Místo

Přístav v Dubai Creek 25° 15' 21.4884" N, 55° 19' 18.8868" E
Location

Emiráty na Facebooku