Jste zde

Domů » Dubaj

Policie, 1. část

Dubajské policejní auto
Autor: Danny McL

Malý historický přehled

Prvním sídlem policie ve městě Dubaj byla pevnost Naif Fort v části Deira. Šlo o baštu nebo val ze zvláště odolné hlíny Pak vládce a šejk Rašíd ibn Sajíd al-Maktúm vydal roku 1939 příkaz ke zvýšení bezpečnosti místních obyvatel a bylo ustanoveno státní zastupitelství a občanská jurisdikce.

Teprve roku 1956 byla oficiálně zahájena činnost policejního sboru ve městě a "Naif Fort" se stalo nejen úřadem policejního ředitelství, ale byla sem umístěna i centrála tajné služby, působily tu vyšetřující orgány, fungovala ubytovna důstojníků, stáje pro koně i Policejní akademie. V roce 1973 byl "Naif Fort" přeměněn v čistě policejní stanici poté, co došlo k přemístění policejního ředitelství do nové budovy v Deiře.

Od nočních hlídačů k moderní policii

Na začátku 20. století byla v Dubaji obvyklou službou i činnost nočního hlídače, tzv. "nawateera". Tento orgán měl za úkol hlídat paláce vládců paláce, domy a sklady obchodníků. Noční hlídači nosili s sebou jen lucernu a nebyli ozbrojení.

Byli placeni a odměňováni nejrůznějšími způsoby přímo zainteresovanými obchodníky a obyvatelstvem. V oné idylické době se toho tady moc nedělo, až na pár drobných sporů, které však byly velmi rychle vyřešeny. Žádné závažné trestné činy se zde nikdy neudály.

V roce 1956 vznikla vůbec první policejní jednotka pod britskou správou. To se ale v průběhu času změnilo, takže v červnu roku 1956 byla v Dubaji založena první oficiální policie. Tehdejší vládce, šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm, ji nechal založit pro zajištění dodržování zákonů v emirátu Dubaj a působila tehdy i podél jeho hranic.

Tato jednotka se původně skládala z pouhých šesti lidí a vedl ji v letech 1956 - 1958 britský vrchní velitel a bývalý důstojník skautů Smluvního Ománu (Trucial Oman Scouts) Peter H. Clayton. Pod velením majora Petera George Lurimera (1958 - 1965), který měl pověst zastánce tvrdé linie, se řady místních policistů rychle rozšiřovaly a v roce 1960 tam působilo již 106 policistů a v roce 1967 až 450 policistů.

V letech 1965 až 1975 převzal velení Brit Jack Briggs a podílel se i na vytvoření prvních oficiálních služebních předpisů, které byly přijaty v roce 1966. Šejk Rašíd tyto předpisy přijal a modernizoval tak policejní službu. Předpisy definovaly povinnosti policie a zavedly přesné pokyny pro všechny operace, které byly dříve regulovány pouze slovními příkazy.

Geografie: 

Místo

Naif Police Station, Dubaj 25° 16' 20.5212" N, 55° 18' 19.0584" E
Location

Emiráty na Facebooku