Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pracovní právo

Dubajští zaměstnanci na stavbě
Autor: Carter S

Spojené arabské emiráty silně dbají na zájmy zaměstnavatele a většina aspektů pracovního práva je k tomuto cíli také zaměřena. Například regulace pracovní doby, odcházení z firmy a vypovězení pracovní smlouvy.

K zaměstnávání zahraničních pracovníků se zpravidla vyžaduje schválení ministerstvem práce. Povolení k pobytu a pracovní povolení se udělují na dobu 3 let a jsou obnovitelná. To se vztahuje na konkrétní pracovní místo, ale může být se souhlasem zaměstnavatele převedeno i na jinou práci.

Běžná pracovní doba je osm hodin denně, šest dní v týdnu, tj. pravidlem jsou 48-hodinové pracovní týdny. V maloobchodě, stejně jako v oblasti stravování a hotelů může být počet těchto pracovních hodin prodloužen na devět hodin denně. Naopak u fyzicky náročných zaměstnání se často pracovní doba zkrátila a byla rozdělena na směny, což platí obzvláště ve stavebnictví. Ve vládních agenturách, které zaměstnávají relativně mnoho místních obyvatel, je pravidlem 35-hodinový pracovní týden.

Stejně jako ve všech muslimských zemích, je i v Emirátech pátek dnem pracovního klidu. Tradičním víkendem pro kancelářské pracovníky je čtvrtek odpoledne a pátek. Mezitím se ovšem stále častěji přechází na pětidenní pracovní týden a pak jsou volné pátky a soboty. Během ramadánu je běžná pracovní doba snížena na dvě hodiny denně. Také je využíváno zčásti neplacených přesčasových hodin.

Spojené arabské emiráty slaví deset státních svátků ročně. K těm je nutno ještě připočíst dny dovolené, jejichž počet závisí na celkové délce doby zaměstnání. Kdo pracuje v rámci celého roku 6 – 12 měsíců, dostane navíc měsíčně ještě dva dny navíc. Pracovníci, kteří jsou zaměstnáni na více než 1 rok, obdrží od druhého roku 30 dní placené dovolené navíc k zákonné dovolené, ke dnům pracovní neschopnosti a k mateřské a rodičovské dovolené (pro ženy).

Odbory ve Spojených arabských emirátech nepůsobí, svoboda sdružování pracovníků a účasti pracovníků na řízení podniků jsou tady neznámé pojmy. V případě sporu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli je to zařízeno tak, že ministerstvo práce a sociálních věcí tu působí jako "rozhodčí", a snaží se případné pracovní spory urovnat. Pokud tato snaha podle názoru jedné ze stran selhala, lze se odvolat k soudu. Stávky jsou ve Spojených arabských emirátech zakázány, omezené přerušení práce z důvodů nevyplacené mzdy nebo hrubého porušování pracovních norem se ovšem již také uskutečnilo.

Termín jako "dohoda o zkušební době" je známý i ve Spojených arabských emirátech. Tři měsíce po úspěšném zkušebním období začíná právo na výplatu nemocenských dávek při pracovní neschopnosti. Toto pravidlo platí jen po 90 dní pracovní neschopnosti, ale zaměstnavatelé mají právo toto opatření i zrušit.

Pouze v emirátu Abu Dhabi existuje zákonné zdravotní pojištění, v Dubaji ale plánují ho zavést také. Vzhledem k tomu, že ve Spojených arabských emirátech nefunguje žádné pojištění v nezaměstnanosti ani důchodové pojištění, musí si je sami pracovníci platit soukromě.

Dubai Creek, Spojené arabské emiráty
Autor: A.Davey

Místo

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Dubaj 25° 16' 48.576" N, 55° 22' 43.8816" E
Location

Emiráty na Facebooku