Jste zde

Domů » Dubaj

Sheikh Saeed al Maktoum House, 1. část

Dům šejka Saeeda al Maktoum

Dům šejka Saeeda, postavený v roce 1896 v zálivu Dubaj Creek v historické zóně Al Sindagha, byla kdysi sídlem místní vlády Dubaje a oficiální rezidencí šejka Saeeda Al Maktouma. Odsud řídil otec zesnulého vládce šejka, Rashid bin Saeed al Maktoum, který je považován za architekta moderní Dubaje a současně je dědečkem současného vládce Muhammada ibn Rashida al Maktouma, v letech 1912 - 1958 politické a sociální aktivity dubajského emirátu.

Aby bylo možné nechat tuto impozantní budovu znovu pyšně "bdít" nad zátokou, bylo v roce 1986 započato s její rekonstrukcí. Tento ambiciózní projekt byl oceněn Organizací arabských měst prestižní cenou za zachování kulturního dědictví. Dnes je tato budova zrestaurována kompletně ve své původní nádheře a je jedním z památkově chráněných národních pomníků historie Dubaje.

Uvidíte v něm pozoruhodnou výstavu fotografií, obrazů, litografií, uměleckých předmětů, mincí, známek a písemností, které zajímavým způsobem dokumentují vývoj města a emirátů pro širokou veřejnost. Návštěva domu Sheikh Saeed al Maktoum House se vyplatí především pro všechny ty, kteří se zajímají o arabskou historii, kulturu a architekturu.

Dům Sheikh Saeed al Maktoum House je vynikajícím příkladem arabského plánování výstavby a islámského umění z konce 19. století. Charakteristické pro tuto dvoupatrovou budovu jsou vysoké, klenuté trámy, obloukovité dveřní otvory, sochařsky vytvarované okenní římsy a vzácné paravány, které byly ve své době moderní.

V přízemí se nachází velká zasedací místnost (majlis), prostorné obývací pokoje, skladovací prostory a kuchyně. Ve středu této budovy leží nádvoří, s nímž jsou všechny tyto pokoje propojeny a které bylo zastíněno vysokými obvodovými stěnami proti horkým větrům z pouště.

Ložnice s balkóny v horním patře nabízejí okázalý výhled na panorama dubajského zálivu. Fasádě budovy dominují čtyři elegantní větrací věže, s nimiž byly tradičně v dusných letních měsících ochlazovány vnitřní prostory - a které jsou možná jedny z nejstarších klimatizačních systémů na celém světě.

Geografie: 

Místo

Dům Sheikh Saed House 25° 15' 57.6864" N, 55° 17' 23.2944" E
Location

Emiráty na Facebooku