Jste zde

Domů » Dubaj

Sheikh Saeed al Maktoum House, 2. část

Část domu šejka Saeeda s jeho podobiznou

Výstava vzácných fotografií, které byly pořízeny v období 1948 - 1953, nabízí fascinují pohled na město Dubaj před objevem ropy. Tato výstava zdobí obě stěny Al Maktoum Wingu, jednoho křídla budovy, pojmenovaného podle rodiny panovníků. Provází návštěvníky vývojem a růstem města během doby vlády bývalého šejka Rashida.

Nostalgické fotografie ukazují například pevnost Al Fahidi Fort, která byla postavena v roce 1799, aby bránila město před proniknutím cizinců, školu Al Ahmedia School, která v roce 1912 započala jako první cestu ke vzdělávání v emirátu, anebo nemocnici Al Maktoum Hospital, která se v Dubaji od roku 1952 postarala vůbec poprvé s pomocí moderní medicíny o obyvatelstvo.
Další fotografie zobrazují při pobřeží ukotvené lodě, stany rybářů na plážích a staré čtvrti s jejich větracími věžemi a vinutými uličkami.

Stále trvající spojení mezi Dubají a mořem se působivým způsobem projevilo v části Marine Wing, dalším křídle domu Sheikh Saeed al Maktoum House. Tady referuje výstava s fotografiemi, sochami a sběratelskými předměty jako jsou pohlednice, plakáty, jízdenky, nálepky apod. jak o zrodu rybářského průmyslu, tak i o vývoji výstavby lodí, o výrobě elektrické energie a o potápění se za perlami.

Stejně tak jsou ztvárněny ve zmenšeném měřítku modely různých dříve používaných typů lodí - například rybářské čluny, čluny potápěčů hledajících perly, abry (vodní taxíky) a tradiční arabské plachetnice dhau. Uvidíte zde také tradiční nástroje lovců perel, jako třeba misky vah, závaží a pomocné prostředky k určení kvality perel.

V dalším křídle budovy zachycuje série fotografií a obrazů společenský, kulturní, pedagogický a náboženský život v Dubaji během 50. let minulého století. Modely ve zmenšeném měřítku a obrázky typických domů s větracími věžemi znázorňují převládající architekturu v této době. Jiné výstavní exempláře zase prezentují tradiční způsoby umění a tance, a vyjadřují životní styl místních obyvatel.

Kromě toho mohou návštěvníci získat představu o drsné realitě kočovného života Nomádů
v poušti. Fotoreportáž ukazuje pyšné Beduíny při jejich každodenní práci - například jak hloubí studně, přepravují na velbloudech datle a nesou dřevo na trh, nebo také při oblíbených sportech jako jsou velbloudí závody a lov sokolů.

K exponátům v domě Sheikh Saeed al Maktoum House patří také mince, známky na dopisy, poštovní zásilky, smlouvy, dohody, usnesení, mapy a rukopisy z dřívějších dob. Sbírka obsahuje například vzácné mince z roku 1791, první poštovní ceniny Dubaje stejně tak jako bankovky, které byly vytištěny za vlády bývalého šejka Rashida.

Geografie: 

Místo

Dům Sheikh Saed House 25° 15' 57.6864" N, 55° 17' 23.2944" E
Location

Emiráty na Facebooku