Jste zde

Domů » Dubaj

Sheikh Zayed Road

Dubaj - panorama silnice Sheikh Zayed Road
Autor: clau+

Žádná silnice v Dubaji není tak úzce spojena s rychlým rozvojem emirátu jako právě Sheikh Zayed Road. A tak je dodnes tou stále nejlepší, nejznámější, největší a nejvýznamnější silnicí Dubaje, která se stala v posledních deseti letech fascinující a pulzující hlavní dopravní tepnou. Vede souběžně s pobřežím od "World Trade Center" a spojuje Dubaj s Abu Dhabi.

Krátká historie

Je tomu jen pouhých 30 let, kdy byla silnice značená také jako E11 jen 2-pruhovou hlavní silnicí, která končila v poušti a vedla jen několik kilometrů od Dubaje. V té době také ještě nesla název podle prvního mrakodrapu v Dubaji postaveného v roce 1979, světového obchodního centra "Dubai World Trade Center", a byla nazývána "Trade Center Road", poněvadž právě tady tehdy začínala.

V roce 2000 byla přejmenována z důvodu jejího neustále rostoucího významu a byla nově pojmenována po zemřelém zakladateli státu šejkovi Zayed Bin Sultan Al Nahyanovi. Šlo opravdu o architektonické dílo. Původní návrh byl pojat jako šestiproudové spojení s novým přístavem Jebel Ali. Ale posléze došlo ke dramatické změně a to roku 1995, kdy se tu započalo se stavbou prvních postranních mrakodrapů.

Tím se naprosto změnily do současné doby 3 km této silnice mezi "Dubai World Trade Centrem" a "Interchange 1". A výstavba silnice dále pokračovala téměř dalšími 30 km silnice Sheikh Zayed Road, které byly postaveny v letech 1993 až 1998.

Tím byly vytvořeny podmínky ke stavbě dalších, ještě velkolepějších výškových budov po stranách této silnice. Vznikly tu kancelářské budovy jako architektonická mistrovská díla, ale také obrovské luxusní hotely, jako je např. "Fairmont" nebo "Jumeirah Emirates Tower".

Každá z těchto výškových budov je charakterizována zcela individuální souhrou světla a stínu v těch nejrůznějších barvách, které doslova hrají na skleněných fasádách. Tento nádherný pohled byste si v žádném případě neměli nechat ujít.

Interchanges (mimoúrovňové křižovatky, přestupní uzly)

Dnes je celá silnice Sheikh Zayed Road dálnicí s absolutním zákazem zastavení. Zastavovat se tu smí pouze v postranních pruzích, které vedou paralelně jako vedlejší silnice. Kdo vyrazí na silnici Sheikh Zayed s pronajatým autem, měl by rozhodně a bezpodmínečně vzít v úvahu, že se tu využívá zcela výhradně tzv. "Interchanges", tedy jakési místní kombinace kruhových objezdů a křižovatek, které se zde navzájem křižují a protínají. "Interchanges" jsou očíslovány a označovány včas dopravními značkami.

Mimoúrovňové křižovatky v detailu:

Interchange 1 (také označovaný Defence Roundabout): "Doha Street", exit "Downtown Burj Dubaj"
Interchange 2: Exit "Festival City"
Interchange 3: Exit "Al Quoz"
Interchange 4: Exit "Mall of the Emirates", "Gold & Diamond Park," "Madinat Jumeirah", "Burj Al Arab", "Wild Wadi Waterpark", "Jumeirah Beach Hotel"
Interchange 5: Exit "Dubaj Marina", "Emirates Hills", "Dubaj Media City" a "Dubai Internet City"
Interchange 6: Exit "Jebel Ali Village", "The Gardens" a "Ibn Batuta Mall"
Interchange 7: Exit "Jebel Ali Industiral Area"
Interchange 8: Exit "Jebel Ali Port"
Interchange 9: Exit "Palm Jebel Ali"

Někdy budete muset ujet i několik kilometrů, abyste mohli změnit jízdní pruh. Sheikh Zayed Road byla mezitím rozšířena na 12 – 16 pruhů, aby se zabránilo dopravním zácpám a bylo tu zavedeno mýtné.

Dubajská silnice Sheikh Zayed Road
Autor: clau+
Geografie: 

Místo

World Trade Center, Dubaj 25° 13' 39.0324" N, 55° 17' 21.3072" E
Location

Emiráty na Facebooku