Jste zde

Domů » Dubaj

Souk s kořením a zlatem, 1. část

Dubajská část Deira se soukem
Autor: Infomastern

Spice Souk

Tradičním trhem ve městě Dubaj je barevný Spice Souk s prodejem všech možných druhů koření a s typickou vůní, kam je naprosto nutné zavítat, protože něco takového byste v Evropě marně hledali! Všude to velmi lákavé voní, protože veškeré druhy koření se tu prodávají v otevřených sáčcích.

Souk s kořením objevíte v dubajské části Deira, u vchodu do starého souku a v žádném případě ho nemůžete jen tak minout bez povšimnutí. Úzké a kryté uličky mezi Old Baladiya, Al Ras Street a Beniyas Road jsou jen pár kroků od Creeku, hned u přístaviště lodí abra.

Vstoupíte-li do ulice Old Baladiya Street ve směru od Dubai Creeku, hned nalevo spatříte budovu s větrnými věžemi. To je začátek souku s kořením. Hned na jeho začátku objevíte první obchody s mnoha nejrůznějšími věcmi každodenní potřeby a také první jutové pytle.

Do prostoru souku vedou mnohé malé a ještě menší uličky, jimiž můžete v klidu procházet i vy. Protože je v Dubaji jen minimální kriminalita, můžete se po těchto uličkách pohybovat bez obav, že budete obtěžováni nějakými kapsáři a jim podobnými individui.

Gold Souk

Neustále znovu a znovu se o Dubaji píše jako o třpytivém světě. Sice se to tu třpytí skoro všude, ale ten jediný a pravý třpyt spatříte jen a pouze v Gold Souku v Deiře. Plným právem získal tento souk přezdívku "City of Gold" (Město zlata), protože všechno, co tu uvidíte, je opravdu z ryzího zlata a v takovém množství, že návštěvníci budou doslova ohromeni.

Nákup zlata je jedna věc, souk samotný je pak věcí druhou. Kdo byl dříve v nedalekém souku s kořením, bude příjemně překvapen, že Gold Souk je mnohem širší, ale také mnohem živější. Každý, kdo prochází velkou bránou s nápisem "Dubai City of Gold", se ponoří do světa, který nikdy předtím neviděl a pravděpodobně již nebude mít možnost znovu vidět. Přibližně 300 obchodů s plnými výkladními skříněmi přivodí každému návštěvníkovi dozajista menší šok.

Dovoz zlata

Dubaj dováží zlato z celého světa, tak například jen v prvních devíti měsících roku 2008 toho bylo asi 470 tun. Značná část zlata se nabízí právě v Gold Souku a zbytek v okolních nákupních centrech, "Gold Land", "Gold Centre", "Al-Raas Centre" a "Gold House", tedy na místech, kde se usadili ti nejvýznamnější obchodníci se zlatem.

Dubajská Deira s zlatý souk
Autor: Infomastern
Dubajská Deira a souk s kořením
Autor: mckaysavage
Geografie: 

Místo

Spice Souk, Dubaj 25° 16' 2.4528" N, 55° 17' 48.4404" E
Location

Emiráty na Facebooku