Jste zde

Domů » Dubaj

Zajímavosti Dubaje, 1. část

Mezi největší zajímavosti ve vnitřní části města Dubaj patří hlavně zátoka Dubai Creek se starými plachetnicemi - dhau a trh s kořením, kde se prodává koření snad ze všech zemí světa.

Mnoho malých obchůdků se zlatem na Gold Souku způsobuje, že se celá ulice leskne zlatou barvou. Gold Souk sám je také velmi zvláštním zážitkem, protože je obklopen starými dřevěnými obchodními domky a vytváří tu pravou a typickou orientální atmosféru.

Modernější Souk Al Bahar v části Dubai Downtown také rozhodně stojí za návštěvu, zejména pokud to zkombinujete s nákupní cestou napříč obchodním centrem Dubai Mall.

Souk Al Bahar a Dubai Mall tvoří spolu s mrakodrapem Burj Khalifa trojúhelník ve středu Dubaje a místní vodní fontány každý večer vytvářejí velkolepou podívanou světla a hudby. Odtud můžete také vidět nádherný luxusní hotel The Address.

Na jižní straně Creeku je zrekonstruované staré město Bur Dubai. Západním směrem před novým přístavem se nachází rekonstrukce až překvapivě náročného starého královského paláce s muzeem.

Nízké daně a blízkost tržnice, kde místní řemeslníci uvádějí na trh své výrobky, činí z Dubaje skutečný nákupní ráj. Asi nejvýhodnějšími nákupy se tady jeví hlavně elektronické výrobky všeho druhu a zlaté šperky.

Naleznete tady také mnoho butiků luxusních značek ze světa módy. Tradiční nákupní ulice ale hrají jen malou roli, protože většina obchodů se nachází v centrech a jde o tzv. "americký model".

Jedním z největších nákupních center ve městě jsou kromě již zmíněného Dubai Mallu také Mall of the Emirates anebo Ibn Battuta Mall, který je ohromující směsí výstavního a nákupního centra.

Je rozdělen podle příslušnosti k několika zemím a taktéž je podle vkusu, obvyklém v těchto zemích, bohatě a náležitě vyzdoben. Jedná se o země Čína, Indie, Persie, Egypt, Tunisko a Andalusie.

Téměř všechny zahraniční a významné módní značky jsou tady zastoupeny velkými obchody. Nákupní centrum bylo jmenováno po Ibn Battutovi, arabském objeviteli ze 14. století, který byl nazýván také jako "Marco Polo Arábie".

Najdete zde také rozsáhlé informace o různých zemích a pořádají tady dokonce i nákupní festivaly. Byl zde otevřeno první IMAX kino ve Spojených arabských emirátech.

Staré město Bur Dubai
Autor: kramnostam
Geografie: 

Místo

Dubai Mall 25° 11' 49.0344" N, 55° 16' 46.6896" E
Location

Emiráty na Facebooku