Jste zde

Domů » Dubaj

Zajímavosti Dubaje, 2. část

SAE - Dubaj

Správní rozdělení

Město Dubaj je rozdělené na 9 sektorů, sektory 1-4 a 6 jsou městské, sektory 7 a 9 se využívají zemědělským způsobem, v sektoru 8 naleznete luxusní pětihvězdičkové hotely jako jsou Jebel Ali anebo Golf Resort.

Každý sektor je ještě rozdělen do takzvaných komunit o různé velikosti s hlavními silnicemi, které tvoří jejich hranice. V současné době existuje těchto komunit 132 a v rámci ních jsou silnice a domy označeny čísly.

Obecně platí, že vyšší čísla značí ulice kolmé k pobřeží a ty, jež směřují do vnitrozemí. Zvláštní značení mají ulice, které vedou souběžně s pobřežím, číslování se zvyšuje se vzdáleností od Dubai Creeku. Tento postup je obdobný v každé komunitě a tak vzniká stav, kdy třeba najdete několik silnic č. 5 podél Jumeirah 1, 2, 3 a na Umm Suqeim.

Jumeirah je hustě osídlená obytná čtvrť Dubaje. Je vzdálena asi 10 až 15 km od centra města směrem na jihozápad, podél písečné pláže Jumeirah Beach.

Tato čtvrť je považována za nejdražší rezidenční čtvrť ve městě. Ještě před několika desítkami let tam sídlili jen místní rybáři, a dnes se celá tato obrovská oblast skládá hlavně z velkých vil a je domovem bohatých místních obyvatel a mnoha evropských migrujících pracovníků.

Jumeirah Beach Park je plážový park, který je hojně navštěvován nejen turisty, ale i místními obyvateli. Na pláži je ovšem zakázáno používat kamery a "skandální" módní doplňky (např. tanga nebo se dokonce koupat nahoře bez), je to všechno zakázáno z náboženských důvodů.

Město je známé i svým Emirates Golf Clubem, kde se každoročně pořádá turnaj PGA. Kromě již výše uvedených projektů nabízí opravdu velké množství dalších turistických zajímavostí.

Mimo samotné město láká návštěvníky zcela pochopitelně hlavně poušť s její přímo fascinující rozlohou. Všichni výletníci by ovšem měli být dostatečně zásobeni palivem v nádržích svých vozidel a používat při svých výletech do pouště i navigaci s GPS.

Mnozí podnikatelé tu nabízejí organizované výlety do pouště a na vlastní žádost zájemců i s ubytováním ve stanech. Pohodlí je sice v této variantě poněkud menší, ale ranní slunce vycházející nad pouští je opravdu nezapomenutelným zážitkem.

Pro trávení večerů nebo noci v poušti je potřeba vzít si teplé oblečení. Obzvláště se doporučuje podniknout celodenní výlet do sousedních emirátů Sharjah, Ajman a Abu Dhabi.

Místo

Pláž Jumeirah Beach, Dubaj 25° 4' 58.2204" N, 55° 8' 11.6484" E
Location

Emiráty na Facebooku