Jste zde

Domů » Dubaj

Downtown Dubai

Dubajská městská část Downtown Dubai - jeden z mrakodrapů
Autor: Irvine

Downtown Dubai, dříve známý jako Downtown Burj Dubai, je rozsáhlý víceúčelový komplex ve městě Dubaj, ve Spojených arabských emirátech. Komplex je postaven podél ulice Sheikh Zayed Road.

Je také „domovem“ některých místních zajímavostí, včetně mrakodrapu Burj Khalifa (Burdž Chalífa), nákupního centra Dubai Mall nebo největší fontány na světě, fontány Dubai Fountain. Rozkládá se na ploše 2 km2 a náklady na jeho dokončení se odhadují na 20 miliard USD.

Celkové náklady na vytvoření této nové městské čtvrti ale pro zadavatele stavby představují jen jakési "kapesné", pro šejky vládnoucí v malých státech Perského zálivu to nepředstavuje žádný větší problém. Koneckonců je Dubaj již nyní považována za jednu z nejkrásnějších a nejoblíbenějších destinací na celém světě a v nejbližší budoucnosti tu plánují stavby ještě atraktivnějších projektů, než jaké se zde již nacházejí.

Tyto investice jsou v Dubaji stejně důležité jako turisté, protože vládci emirátu si jsou velmi dobře vědomi časové omezenosti svého ropného bohatství, které by mohlo být vyčerpáno snad již někdy kolem roku 2015 (podle určitých studií). Kromě toho je emirát skutečným daňovým rájem, což je bezpochyby další skutečnost, která do tohoto malého šejchátu láká nejrůznější zahraniční firmy. Jako příklad lze uvést, že v Dubaji zůstává téměř 95 % příjmů v kapsách podnikatelů a nikoliv státu.

Stavba je rozdělena na 11 projektů: Již zmíněné Burj Khalifa, Dubai Fountain, Dubai Mall, dále Burj Park Island a hotel The Address Downtown Dubai, které jsou umístěné v centru komplexu. The Old Town a The Old Town Island jsou zase většinou nízkopodlažní bytové domy, kromě tří hotelů a Souq Al Bahar. Emaar Boulevard, The Residences a South Ridge zahrnují výškové obytné věže.

Celkem bude nabízet, poté co bude dokončena stavba veškerých obytných i obchodních prostor, místo k pobytu pro neuvěřitelný počet 750 000 lidí. K dispozici budou luxusní obytné prostory a velmi různorodé příležitosti k trávení volného času, ale také dostatek prostoru k podnikání malých i velkých, neznámých i známých koncernů. Nové městské centrum bude architektonicky rozděleno několika uměle vytvořenými plochami s jezery.

Aby tady zvládli budoucí návaly návštěvníků, bude tato nová městská čtvrť propojena s ostatními částmi města metrem s několika stanicemi. Kromě toho sem bude zajíždět i jedna z linek dubajské jednokolejky Monorail.

Zajímavosti

Burj Khalifa je s výškou 828 metrů zatím nejvyšší stavbou na světě. Stavba byla zahájena dne 21. září 2004 a byla dokončena a připravena k nastěhování 4. ledna 2010. Odhaduje se, že náklady činily 1,5 miliardy dolarů.

Dubai Mall je největší nákupní centrum na světě, najdete zde 1200 obchodů, a kromě toho také ledové kluziště olympijské velikosti, akvárium a vodní zoo. Přístup do nákupního centra je zajištěn z ulice Doha Street, přestavěné na dvoupatrovou silnici v dubnu roku 2009.

Za cenu 217 milionů dolarů byl ve venkovních prostorách vybudován rekordní fontánový systém Dubai Fountain, který navrhla firma WET Design, odpovědná i za fontány v hotelu Bellagio ve městě Las Vegas. Je osvětlený 6600 světly a 50 barevnými projektory, je 275 m dlouhý a stříká vodu do výšky 150 metrů. To vše je doprovázeno klasickou, arabskou i světovou hudbou.

Mrakodrap hotelu The Address Downtown Dubai s výškou 306 metrů stojí hned vedle nákupního centra Dubai Mall a části Old Town. Tento hotel a obytná věž zároveň má celkem 63 pater, stavba byla dokončena roku 2008 a stala se 6. nejvyšší v Dubaji.

Část nové městské části Downtown Dubai
Autor: PlannedCity
Geografie: 

Místo

Burj Khalifa, Dubaj 25° 11' 49.3044" N, 55° 16' 30.1188" E
Location

Emiráty na Facebooku