Jste zde

Domů » Dubaj

Dubai Heritage House, 1. část

Dubajská budova Dubai Heritage House
Autor: Tarif Kapadi

Budova dnešního Heritage House v dubajské čtvrti Deira byla postavena v roce 1890 Mattarem bin Saeed bin Muzaainem. Původně se skládala jen ze dvou ložnic a bylo tu mnoho malých místností postavených z velikých palmových listů na velkém čtvercovém vnitřním nádvoří.

Roku 1910 se stal majitelem domu šejk Ahmed ben Dalmouk, v té době bezpochyby nejznámější obchodník s perlami v Dubaji. Rozšířil budovu a současně nechal přistavit další prostory na severní a na západní straně.

V roce 1920 daroval dům Saeedu bin Hamdanovi, který jej prodal v roce 1935 muži jménem Abdullah Ibrahim Al Said. Ten posléze nechal dům přestavět na typické rodinný dům, kde řemeslníci použili pouze ty nejlepší materiály a různé části domu byly ozdobeny nejrůznějšími dekorativními motivy a dalšími uměleckými prvky.

Od poloviny roku 1994 tu provedla správa města Dubaj rozsáhlé rekonstrukce a opravy, jež se celkově týkaly celkem 935 m2 plochy budovy. Práce trvaly asi 18 měsíců, ale teprve 20. března 2000 byl Heritage House slavnostně oficiálně otevřen šejkem Hamdanem bin Rašid Al Maktoumem.

Od dubna 2000 zde sídlí "Deparment of Tourism and Commerce Marketing", tedy úřad cestovního ruchu a obchodního marketingu. Návštěvníci se tady mohou v různých místnostech blíže seznámit s tradičním životem rodin ve Spojených arabských emirátech, které v takovýchto domech obvykle žijí.

Pokoj pro hosty (Al-Majlis)

Pokoj pro hosty je stále považován za jednu z nejdůležitější místností v domě ve Spojených arabských emirátech. Islámské náboženství totiž nabádá ke štědrosti a k pohostinnosti, což je muslimy považováno za povinnost. Nabídnout hostům a cestovatelům ubytování a pohostinnost je jednou z hlavních islámských norem.

Pokoj pro hosty se obvykle nachází v blízkosti hlavní haly a je blízko vchodu nebo vnitřního dvora. A protože respekt k rodinnému soukromí je další důležitou islámskou tradicí, je pokoj pro hosty, až na výjimku malých dvířek, které slouží k přinášení jídla a pití, zcela izolován od zbytku domu.

Jeho podlaha bývá pokryta perskými koberci a vyšívanými polštáři či polštářovými svinovacími podložkami, které se nazývají "Al-Tiky" a "Al-Dawshak", a na nichž si hosté mohou posedět. Stěny zdobí verše z koránu, meče, pistole a další druhy zbraní.

Takovéto pokoje jsou zpravidla prostorné, aby ubytovaným hostům poskytly maximální pohodlí. Obvykle se tu scházejí lidé u slavnostních příležitostí, jako jsou svatby, oslavy a svátky. Servíruje se arabská káva, která se pak pije v rohu místnosti. Debatuje se přitom obvykle o ekonomických a sociálních věcech, o podnikání a o místní politice.

Geografie: 

Místo

Heritage House, Dubaj 25° 15' 51.3288" N, 55° 18' 1.638" E
Location

Emiráty na Facebooku