Jste zde

Domů » Dubaj

Dubai Heritage House, 2. část

Část budovy Dubai Heritage House

Ženský pokoj pro hosty (Al Majlis)

K přivítání ženského příbuzenstva, sousedů a přátel slouží speciální přijímací pokoj. Ženy, které doprovázejí své muže na cestách, přenocují převážně právě v těchto místnostech pro hosty. Mužům není dovoleno procházet těmito pokoji, a to dokonce ani v případě, že jsou členy rodiny.

Všechna okna a balkony onoho pokoje pro hosty směřují do vnitřního dvora. Na podlaze spočívají většinou luxusní perské koberce na již zmíněných podložkách "Dawshak", na jakýchsi rohožích. Kromě toho se zde sedí na polštářích z vyšívaného hedvábí a z vlny.

Pokoje pro ženské hosty bývají ozdobeny nejrůznějšími dřevěnými krabičkami, skleněnými předměty a zrcadly, a jsou místy tradičních setkávání žen, jež se tu navzájem vítají, vedou mezi sebou rozhovory a vykonávají tady své každodenní činnosti, jako je např. malování hennou, šití a vyšívání. Paní domu se stará hostům o jídlo a pití, o kadidlo a další vůně, přinese i arabskou kávu.

Vnitřní dvůr ("Al-Haush")

Dodnes je vnitřní dvůr v Heritage House typickým architektonickým prvkem v domech v oblasti Perského zálivu i v Dubaji. Kolem tohoto důležitého ústředního prvku mnoha budov jsou přistaveny všechny ostatní pokoje, protože poskytuje přirozené světlo a zajišťuje dobrou ventilaci v celém domě.

Takovéto typické nádvoří bývá velké a rostou na něm datlové palmy, mandloně anebo ovocné stromy nabj. Arabské děti si tu hrají své tradiční hry, jako je "Sabba", "Jaheef" nebo "Arayes".

Veranda ("Leewan")

Veranda je otevřený prostor, který je postaven na vnitřním dvoře. Střecha je vyrobena ze dřeva a je omítnuta, průčelí bývá obklopeno sloupy, často zdobenými různými květinovými vzory, přírodními motivy a geometrickými tvary.

Všechny pokoje a chodby domu vedou právě na verandu, která chrání místnosti v letním období před přímým působením slunečního svitu.

Zejména na jaře a v zimě je veranda využívána jako specifický druh obývacího pokoje a jako místo pobývání pro celou rodinu. Na podlaze bývají položeny na slaměných rohožích koberce "Zoliya". Rodinní příslušníci a další hosté tady často sedí na dlouhých dřevěných lavicích.

Hlavní obývací pokoj ("Al-Makhzan")

Hlavní obývací pokoj po celý rok využívá rodina k shromažďování, k rozprávění a ke společnému jídlu.

V této místnosti bývaly dříve umístěny mnohé osobní věci rodinných příslušníků, jako např. oblečení, parfémy a šperky. Je v něm spousta oken, velký prostor a mědí zdobené krabičky z teakového dřeva ("Bu Al Nojoom"). V něm byly uschovávány cenné věci.

Geografie: 

Místo

Heritage House, Dubaj 25° 15' 51.2928" N, 55° 18' 1.7172" E
Location

Emiráty na Facebooku