Jste zde

Domů » Dubaj

Dubai Heritage House, 3. část

Kašna na vodu ("Al Khareejah")

Tato kašna se slanou vodou se používala na mytí různých předmětů obvyklé denní potřeby a nádobí. Sladkou vodu pro každodenní život sem nosili tzv. "Al-Murwi", nosiči pitné vody, kteří ji nabírali ve studnách ("Al Tawee") a s osly, na jejichž hřbetech byly naloženy velké nádoby, pak pitnou vodu dopravovali jednotlivým rodinám. Tam byla voda uložena v domě do nádob k tomu určených.

Skladovací prostor - komora ("Al-Bakhar")

Komora měla především sloužit k ukládání zásob, nejrůznějších užitných předmětů a věcí nutných pro chod domácnosti v Dubaji. Bylo zde ukládáno zejména kuchyňské nádobí. Komora se obvykle nacházela dál od obytných prostor a v blízkosti kuchyně.

Byla vybavena spoustou úložných polic a dřevěných bedniček, kde se uskladňovaly nejrůznější zásoby. Aby se bez problémů dosáhlo i do horních polic, byl používán dřevěný žebřík. Někteří bohatí obchodníci měli ve svém skladu i lis, jímž vyráběli sirup, tzv. "Dibs". Tento sirup podobný medu se používal k přípravě mnoha jídel a dezertů.

Kuchyně

Kuchyně bývala již tradičně malý pokoj v jednom rohu domu, stranou obytných místností, aby nebyli domácí obtěžováni pachy a kouřem, které pochopitelně během vaření vznikaly.

Obecně platilo, že vaření bylo v domě úkolem žen, které připravovaly jednotlivé pokrmy a měly tu skladovány nejrůznější kuchyňské pomůcky, jako brousky, sítka, pekáče a hrnce, stejně jako uhlí a dřevo jako palivo.

Mnohé starobylé a chutné pokrmy jsou ve Spojených arabských emirátech dodnes velice oblíbené. Příklad dvou nejznamenitějších takových pokrmů: "Machboos" je pokrm z masa a rýže, "Harees" je jídlo z masa a z pšenice v kašovité konzistenci.

K snídani se často jedla "Mohalla" nebo "Khamir", tenčí nebo silnější krajíc chleba s medem nebo s datlovým sirupem. "Kabeas" je vyráběn z medu, datlí, vajec a z mouky. Navíc se jí i mnoho tradičních zákusků, jako "Lukeimat" (těstovinové kuličky v sirupu), "Asseada" (z krupice a šafránu), "Batheath" (čerstvě dozrálé datle s omáčkou z mouky) nebo "Saghoo".

Horní místnost

Horní místnost směřovala obvykle k moři. V té v domě Heritage House je spousta oken a otvorů po stranách domu ve směru k nádvoří a do ulice, takže vzduch tady může volně cirkulovat po místnosti, a přitom zůstává chladný i v horkých měsících.

Horní místnost byla typická především pro obchodní domy a byla využívána v létě i pro rodinné oslavy. Od nádvoří bývala oddělena stinnou a obvykle dřevěnou předsíňkou, arabsky nazývanou "Al-Warish".

Část komplexu Dubai Heritage House
Autor: greengardn
Geografie: 

Místo

Heritage House, Dubaj 25° 15' 51.2928" N, 55° 18' 1.7172" E
Location

Emiráty na Facebooku