Jste zde

Domů » Ras Al Khaimah

Historie Ras Al Khaimahu

Ras Al Khaimah - vesnice Duchů

Emirát Ras Al Khaimah (Ra’s al-Chaima) je pojmenovaný po přístavu, který je dnes zároveň také hlavním městem. Od konce 18. století sloužil místní přístav jako důležitá základna pirátů. Emirát byl založen rodem Qawasimů, kteří na vrcholu své moci ovládali velkou část pobřeží Perského zálivu. Za vlády sultána ibn Saqra (vládl i s přerušením v letech 1803 - 1866) dosáhlo Ras Al Khaimah svého největšího rozkvětu.

Pirátství nicméně stále více ohrožovalo obchod s Ománem a britské lodní cesty v celé oblasti Perského zálivu a tak došlo k vojenskému konfliktu s Velkou Británií. Proto bylo v roce 1819 město napadeno britskými námořními vojsky a obsazeno. Velké Británie a Ománu zničeno. Bývalá pevnost dnes slouží jako Národní muzeum.

Po této porážce musel rod Qawasimů v roce 1820 souhlasit se sjednaným námořním mírem s Velkou Británií a byl zřízen britský protektorát nad jižním pobřeží zálivu. Podle této smlouvy je také odvozen název Trucial States. I po obnovení smlouvy (1853) zůstal emirát stále pod britskou nadvládou. Po smrti sultána ibn Saqra byla jeho říše v roce 1869 rozdělena do dvou nezávislých emirátů - Sharjah a Ra’s al-Chaima. Od září 1900 až do 7. července 1921 byly oba emiráty opět dočasně spojeny, poslední guvernér byl pak jmenován novým emírem Ra’s al-Chaimy.

10. února 1972 udělila Velká Británie emirátu, jako poslednímu členskému státu bývalého Smluvního Ománu (Trucial States) nezávislost a předala vládu nad emirátem panujícímu šejkovi Saqr ibn Muhammad al-Qasimovi. Ten mu panoval již od roku 1948 až do jeho smrti 27. října 2010, a stal se tak nejdéle vládnoucí hlavou státu v tomto regionu.

V roce 1999 převzal Chálid ibn Saqr al-Qasimi, tehdejší korunní princ a nejstarší syn bývalého šejka Saqra, vedení správu věcí veřejných od svého otce, který z něj musel odstoupit ze zdravotních důvodů.
V roce 2003 byl jmenován šejkem Chálidem čtvrtý nejstarší syn šejka Saqra, šejk Sa‘ud ibn Saqr al-Qasimi, korunním princem a ten od té doby vede státní záležitosti. Šejk Sa‘ud bin Saqr Al Qasimi byl po smrti svého otce 27. 10. 2010 oficiálně potvrzen jako panovník.

Geografie: 

Místo

Město Ras Al Khaimah 25° 47' 4.8444" N, 55° 56' 20.1696" E
Location

Emiráty na Facebooku