Jste zde

Domů » Dubaj

Hradby a věže

Dubajská Deira a jedna ze strážních věží

Historie města Dubaj je také historií útoků beduínů a pirátů na hlavní centrum. V zájmu ochrany cenného zboží a lidí byly kolem města instalovány různé ochranné systémy. Město tak zaručovalo obchodníkům a jejich rodinám relativní bezpečí před těmito nájezdy.

Směrem k místní části Bur Dubai byla vybudována pevnost "Al Fahidi Fort", která se nachází mezi městskou částí Al Bastakiya a Grand Soukem, a byla postavena kolem roku 1799. Obě historické strážní věže, "Al Ghubaiba" (oficiální název je Sheikh Obaid bin Juma Al Maktoum Tower) a "Al-Shindagha", byly postaveny teprve roku 1939 a pak v roce 1950 zbořeny. Roku 2001 byly opět postaveny.

V městské části Deira narazíte také na četné historické budovy. Jedná se např. o staré opevnění "Al Naif Fort" (postaveno v roce 1934), kde v současné době sídlí policejní stanice "Al Naif Police Station" a pak jsou tu dále strážní věže Burj Nahar a Umm-Al-Rayool, jejichž rekonstrukce byly dokončeny na konci března roku 2005.

Kdysi stávaly v Deiře i v Bur Dubai městské hradby, které snad pocházely ještě z konce 18. nebo z počátku 19. století. Z bývalých 2,40 až 2,50 m vysokých a asi 60 cm tlustých ochranných zdí se ovšem dochovaly do dnešních časů jen velmi malé části, odkryté teprve před několika lety.

Ačkoliv, zcela historicky vzato, nejde o hradby nikterak starobylé, jejich podrobné dějiny nejsou úplně přesně známé. Lze jen předpokládat, že došlo k jejich posunutí, když se město Dubaj začalo rozšiřovat.

Předpokládá se také, že k pevnosti "Al Fahidi Fort" byla ještě dodatečně přistavěna strážní věž. Dnes znovu zrekonstruované strážní věže u Al Ghubaibay, Al Shindaghy a také v části Deira, byly částmi těchto historických hradeb.

Samozřejmě, že nebylo možné postavit hradby kolem celé Deiry. Pro obranné účely tedy sloužily speciální věže známé jako "Burj". Dnes jsou takovéto nejznámější stavby Burj Nahar a Burj Naif, obě nedávno krásně zrestaurované.

Obě věže pocházejí z 19. století, kdy ve městě panoval šejk Hashar bin Maktoum. Nechal je postavit vedle sebe, aby byla Deira lépe chráněna před útoky a nájezdy nepřátel. "Burj Nahar" byl postaven kolem roku 1870 a málem po něm již nic nezbylo, dnes ho najdete u silnice Al Moussallah Road (mezi Al Naif Road a Al Maktoum Hospital Road), uprostřed zeleně a obklopen palmami.

Pro všechny návštěvníky je "Burj Nahar" zřejmě nejzajímavější v noci, bývá proto snad tím nejčastějším cílem fotografování v celé Dubaji. Tvoří nádherný kontrast k ostatním částem města a je prostě kouzelný. Večer sem směřuje mnoho návštěvníků a večerní osvětlení propůjčuje celému okolí dokonale romantickou atmosféru.

Označení "věž" je v dnešním Dubaji čistým anachronismem, protože jde o stavbu vysokou pouhých 8 m a o průměru asi 10 m. Je zajímavé, že nemívá žádný vchod nebo něco podobného. Stráže musely vystupovat na věž obvykle po provazovém žebříku. Bylo to zapříčiněno způsobem budování tohoto obranného prvku.

Základ stavby byl kompletně obehnán zdí a z důvodů zvýšení stability bylo vše naplněno pískem. Jedinými otvory v horní části věže byla dvě okénka a samozřejmě mnoho střílen kolem dokola. Na střeše byl uložen různý materiál ke shazování dolů na nepřítele. Nejčastěji to pochopitelně byly kameny.

Hlavním úkolem stráží bylo samozřejmě objevit vetřelce a odhalit útoky nepřátel, a upozornit na tyto skutečnosti lidi ve městě. Ale úkolem stráží bylo také pozorovat měsíc či informovat obyvatele, že se opět do města vrací jejich vládce z nějaké cesty, tak aby měli místní obyvatelé možnost ho opět přivítat doma.

Geografie: 

Místo

Burj Nahar, Dubaj 25° 16' 9.6132" N, 55° 19' 21.4644" E
Location

Emiráty na Facebooku