Jste zde

Domů » Dubaj

Mešita Jumeirah, 1. část

Dubaj a část mešity Jumeirah
Autor: Irvine

Diskuse týkající se skutečných pamětihodností ve městě Dubaj jsou neutuchající. Je pro to několik dobrých důvodů: Je jich tu totiž příliš mnoho. Mezi ty turisticky nejzajímavější nepochybně patří např. hotel Burj al Arab anebo Burj Khalifa, ale i ta největší a nejkrásnější mešita v Dubaji - Jumeirah Mosque.

Něco o mešitách

Mešity patří v zemích ovlivněných islámem neoddiskutovatelně ke každému městu i městečku. Ve velkých městech se často účastní modliteb ve stovkách mešit obrovský počet věřících.

Mešity v Dubaji objevíte od těch nejjednodušších a malých, které se zdají být opticky přemoženy okolními mrakodrapy, až po architektonická mistrovská díla, která jsou opravdu inspirující i pro věřící jiných vyznání.

Ve Spojených arabských emirátech, podobně jako i v ostatních muslimských zemích, jsou samozřejmě mešity roztroušeny po celém městě. Všechny byly postaveny na základě závazného dekretu zdejší vládnoucí rodiny. Každý obyvatel musí mít ve své čtvrti k dispozici ve vzdálenosti nejvýše 1 km nějakou mešitu, kde by mohl provést svých povinných pět denních modliteb.

K pátečním modlitbám se ale pravověrní muslimové rádi vydávají na delší výlety do větších mešit a spojují své náboženské povinnosti s nakupováním. Obrovsky se rozšiřující emirát Dubaj proto stále zvyšuje i počet svých mešit.

Až na několik výjimek jsou zdejší mešity otevřené jen pro muslimy, ale naštěstí existují výjimky - a k nim patří i mešita Jumeirah. Proto se řadí na významné místo v seznamu mnoha návštěvníků Dubaje.

Mešita Jumeirah

Mešita Jumeirah Mosque byla postavena v letech 1975 - 1978 na příkaz vládnoucího rodu Maktoumů pro obyvatele městské části Jumeirah na samém začátku silnice Jumeirah Road, kde je také hlavní vchod do mešity, a sice na rohu Al-Dhiyafah Road. Někdy sem zavítají na páteční modlitby i členové panovnické rodiny.

Naprosto fascinováni se návštěvníci zastavují v přední části mešity, kde ve dne doslova září pět kopulí a dva štíhlé minarety, které se tu tyčí do výšky 70 m. Je to skutečný skvost města Dubaj, který tu září ve slunečním světle. Ve tmě pak osvětlují tuto modlitebnu četné reflektory.

V noci se nejrůznější stavební prvky této budovy ze slonovinově zabarveného vápence umístěné na vnějším průčelí svou hrou světel a stínů ještě zvýrazní a je na ně snad ještě krásnější a zajímavější pohled, než během dne.

Hned po vstupu hlavním vchodem spatříte těžké zdobené lustry, které tu visí ze stropu v zádveří. Vnitřním prostorám (modlitebně) dominuje symetricky umístěnými sloupy a arkádami podepíraná klenutá střecha a na obou stranách pak spatříte dva minarety.

Minaret je věž mešity, zpoza jejíhož zábradlí v minulých dobách svolával svým tklivým hlasem muezzini (Muadhin) věřící k modlitbě (Adhan). Dnes již tam žádného vyvolávače nehledejte, poněvadž jeho hlas již dávno zní jen z magnetofonové nahrávky.

Dubaj - mešita Jumeirah
Autor: Irvine
Geografie: 

Místo

Jumeirah Mosque, Dubaj 25° 14' 2.4684" N, 55° 15' 55.6236" E
Location

Emiráty na Facebooku