Jste zde

Domů » Dubaj

Palm Jumeirah Monorail, 1. část

Dubajská dráha Palm Jumeirah Monorail
Autor: PlannedCity

Po třech letech výstavby byly práce na trati Palm Jumeirah Monorail dokončeny v dubnu 2009 a dráha byla po úspěšném testování konečně otevřena. Jedná se o vůbec první jednokolejku na Blízkém Východě.

V současné době je v provozu pouze jediná linka na trase mezi luxusním umělým ostrovem snů Palm Jumeirah a pevninskou částí města Dubaj.

V příštích několika letech má být otevřena další linka s přímým napojením na dubajské metro, ale to je všechno ještě jen "hudba budoucnosti".

Ambiciózním cílem představitelů Dubaje je v dlouhodobém horizontu ulevit velmi přetížené dopravní situaci právě důmyslnou sítí veřejné dopravy. V současné době je tedy trať Palm Jumeirah Monorail hlavně turistickou atrakcí, ale je také využívána k dojíždění do zaměstnání a k přepravě místních obyvatel.

Podobně jako u mnoha jiných stavebních projektů je i výstavba této opravdu inovativní jednokolejky dílem stavební firmy Nakheel. V tomto případě se ale zároveň jedná o společný podnik s účastí japonské společností Marubeni. Tento obchodní partner z Tokia, který se spoluúčastní i na výstavbě metra, je zodpovědný za plánování a techniku, zatímco společnost Nakheel zodpovídá za řízení projektu a za stavbu jednotlivých tras.

Ve východní a jihovýchodní Asii mají velmi dobré zkušenosti s jednokolejnými železnicemi. Tyto tiché a úsporné dopravní systémy jezdí velmi úspěšně po městech v Japonsku, v Číně i v Malajsii. Také v australském městě Sydney je v provozu podobný typ veřejné městské dopravy.

Monorail má zvuk podobný tamnímu metru, jezdí bez lidské obsluhy, je řízen počítačem a zajišťuje naprosto hladký provoz a perfektní bezpečnost cestujících.

Podíváte-li se poněkud blíže na Palm Jumeirah Monorail, povšimnete si určitě, jak "elegantně" se pohybuje na svém betonovém nosníku přes moře a můžete se tak cítit téměř jako nějakém sci-fi filmu, je to přímo futuristický pohled. Přitom prototyp byl vyvinut již někdy koncem 40. let minulého století pro dráhu poháněnou elektrickým proudem, tzv. "Alwegbahn" německými inženýry ve městech Hamburk a Kolín nad Rýnem.

Dubaj - dráha Palm Jumeirah Monorail
Autor: PlannedCity
Geografie: 

Místo

Palm Jumeirah Monorail, Palm Jumeirah 25° 7' 52.2192" N, 55° 7' 12.4212" E
Location

Emiráty na Facebooku