Jste zde

Domů » Dubaj

Policie, 2. část

Emirátská policejní centrála "Naif Fort"
Autor: muidlatif™

Přestavba pevnosti

Počátkem 90. let minulého století nařídil šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm kompletní renovaci pevnosti "Naif Fort", aby stavba zůstala zachována jako příklad historického dědictví. V období od července 1994 do října 1997 tak byla pevnost kompletně zrekonstruována a zmodernizována, zejména v jejím interiéru.

Ovšem onen opravdu jedinečný charakter pevnosti, bývalé vězení ve věži "Al Makbad" a stará děla z počáteční doby existence stavby, se dochovaly ve své původní podobě. Zároveň se z bývalého věžního vězení stalo policejní muzeum - "Naif Museum", slavnostně otevřené společně se znovuotevřením policejní stanice 15. října 1997.

Policejní centrála Naif Fort

V roce 1973 se vedení policie přestěhovalo do svého nového sídla v "Naif Fort", přičemž došlo k rozdělení policejních sil do různých oddělení. Vznikla tehdy tajná služba policie, kriminálka, dopravní policie, mobilní jednotky a Policejní akademie. Počet těchto útvarů ještě vzrostl během období velení nejvyššího velitele plukovníka Abdalláha Khalfan Abolhoula v období let 1975 - 1980 na celkových 10 oddělení.

Od roku 1980 spadá vedení celé dubajské police pod velení generálporučíka Dahiho Khalfana Tamimiho, pod služebně nejdéle sloužícího policistu a specialistu na tajné služby a na vyšetřování kriminálních zločinů.

Tamimi byl také vrchním vyšetřovatelem v tzv. aféře italské rozvědky Mosad a zejména atentátu na představitele palestinské organizace Hamás Mahmúda al-Mabhúha izraelskou rozvědkou. Dahi Khalfan Tamimi se již dnes stal doslova legendou.

Nejmodernější high-tech technologie

V současné době dohlíží na bezpečnost v Dubaji přes 10.000 policistů, majících k dispozici špičkové inovativní technologie, jako je např. i satelitní komunikace. V roce 1986 Tamimi také založil zvláštní policejní jednotku, která je plně srovnatelná třeba se SEK (komando zvláštního nasazení) v Německu.

Oblasti jejího zájmu jsou např. nasazení během katastrof a demonstrací, udržení veřejného pořádku, kontroly totožnosti na sportovních akcích nebo v případě nějakých výtržností.

Policejní muzeum

V malém, ale zajímavém Muzeu policie (v Al Mulla Plaza) můžete obdivovat staré policejní uniformy, vyráběné z tradičního bílého hávu "Kandoorah", černé čelenky a pistole ("Khanad") a pušky ("Sharfa"). Dnes nosí místní policisté moderní uniformy a zejména ty nejmodernější zbraně.

Obzvláště zajímavé jsou tady výstavní exponáty ukazující, jak byli dříve spoutáváni vězni. Šlo o tzv. metodu "Al Hataba", kdy byli zločinci jednotlivě nebo společně přivazováni za nohy k dřevěné kulatině.

Geografie: 

Místo

Naif Police Station, Dubaj 25° 16' 20.5212" N, 55° 18' 19.0584" E
Location

Emiráty na Facebooku