Jste zde

Domů » Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah

Část emirátu Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah (v překladu něco jako "Špička stanu") je jedním ze sedmi emirátů, které tvoří Spojené arabské emiráty (SAE). Emirát, který sestává ze dvou oddělených území, má rozlohu 1684 km2, což představuje 2,17 % území SAE. Žije tu podle odhadů z konce roku 2008 přibližně 231 000 obyvatel a počet obyvatel roste přibližně o 5 %, což odpovídá obecnému průměru v celých Spojených arabských emirátech.

Obě oddělená území emirátu leží na severu, resp. ve střední části území šesti východních emirátů. Emirát se připojil k ostatním později, až v roce 1972 jako sedmý a poslední k SAE. Ras Al Khaimah dnes žije hlavně z cestovního ruchu, obchodu a zemědělství. Na pobřežní planině jsou rozsáhlé a úrodné pomerančovníkové a datlové plantáže, které jsou zavlažovány vodou z blízkých hor.
Najdete zde i archeologické vykopávky, z nichž některé upomínají až na antické město Julfar.

Pro tento emirát je charakteristická, v protikladu k ostatním emirátům, bujná vegetace, jejíž růst je umožněn jen díky častým srážkám v pohoří Hajar, které zabírá velkou část vnitrozemí, a čímž se zvyšuje také hladina podzemní vody. To umožňuje částečně i velmi intenzivní zemědělskou výrobu, zejména podél četných vyschlých řečišť a na příbřežní savaně, která se vyskytuje hlavně na severu. Zatímco v jižním směru převládají písečné pouště s obrovskými dunami, které jsou pokračováním Rub al-Chali.

Chráněné laguny podél pobřeží poskytují útočiště široce rozšířené a rozmanité flóře a fauně, která se tu rozmnožila navzdory velké vzdálenosti od silných mořských proudů. Tyto laguny často tvoří základ pro existenci stálého osídlení, protože představují jakési "bezpečné přístavy" pro obchod a rybolov. Dále tyto již zmíněné laguny představují důležité útočiště pro život místní ptačí populace a mořských živočichů, jakož i plochy využitelné pro rekreaci.

Vegetace těchto lagun je převážně tvořena některými druhy velkých mangrovových porostů, které představují ten opravdu nejvýznamnější ekosystém, dále tady najdete na pokračujících mělčinách i slaniska a blata s nízkou vegetací. Tyto laguny ale také současně představují velmi zranitelný ekosystém, neboť počet měst a jiných sídel se neustále zvyšuje a je zapotřebí pořád kultivovat nové pozemky. Něco podobného se bohužel již odehrálo například v Mina Al Arab.

V emirátu můžete navštívit i několik vádí, jejichž přehled vám nabízíme:
Wadi Sha'am - vhodné pro pozorování ptáků.
Wadi Ghalilah - místní vegetaci tu dominují akátové porosty.
Wadi Litibah - základna pro pěší trasu Stairway to Heaven.
Wadi Haqil - rozlehlé plochy zemědělské půdy, ústí bylo již zastavěno.
Wadi Bih - skládá se z několika dalších vedlejších vádí a přítoků: Hafarah Wadi, Wadi Shisa, Shah Wadi, Wadi Quada'a (Quadara), ústí do Ra al-Khaimah Creeku.
Wadi Naqab - ústí do pouště, ve velkém měřítku se využívá pro zemědělství a používá se i k zavlažování Saqr Parku.
Wadi Baqal - není využíváno, leží daleko ve vnitrozemí poblíž hranice s emirátem Fujairah.

Geografie: 

Místo

Wadi Ghalilah 25° 58' 20.5608" N, 56° 6' 12.3876" E
Location

Emiráty na Facebooku