Jste zde

Domů » Dubaj

Ženy v Emirátech, 1. část

Pohled na město Dubaj
Autor: huskyte77

Ženy v Dubaji - to je dnes jedinečná symbióza Orientu a Západu.

V jakékoli jiné arabské zemi, ale i v jakémkoliv jiném emirátu SAE, se role žen nezměnila tolik jako v Dubaji.

Při pohledu na neustále zahalené ženy to sice není tak zřejmé, ale to je jen ta orientální část.

Je tu ale také podíl žen, které se vrhají v Emirátech do businessu, mají skvělé vzdělání a jsou speciálně podporované SAE vzdělávacími institucemi.

Ženy, které si uhájily své postavení v obchodním světě ovládaném muži, se tady těší nejvyšší vážnosti a mají dokonce i některá privilegia.

Příklad: Na oficiálních místech, jako jsou například úřady a banky, si mohou ženy vždy stoupnout do řady dopředu, a získají místo k sezení. Muži oproti tomu musí čekat vestoje. To nezažijete v žádné jiné arabské zemi.

Tento vývoj má také významný dopad pro ženy, které chtějí v Emirátech strávit dovolenou. Žena má obvykle velký respekt, když se pohybuje sama po městě.

Bezpečně se tady tak mohou cítit ženy, které cestující samotné, když se po městě procházejí i pozdě v noci. Říká se s jistou pýchou, že spíše velbloud projde uchem jehly, než aby byla žena obtěžována! Důvodem této skutečnosti je i to, že hrozí extrémně těžké tresty těm, kdo obtěžují ženy.

Turistky zde často přicházejí v obchodech, restauracích a hotelech do styku s tzv. expaty (gastarbeitři) z Pákistánu, Íránu, Sýrie nebo Afriky. Ti si ale nedovolí ženy obtěžovat, protože by rychle přišli o své pracovní povolení.

Ve všech arabských zemích také není povoleno, aby žena jela autem bez mužského doprovodu po silnicim nebo ho i sama řídila. V Emirátech to je ale již součástí běžného života.

Můžete tak ve večerních hodinách potkat mladou, 22-letou ženu s kamarádkami v černém Mercedesu, jak vyrážejí na nákup na rybí trh nebo na íránský trh. Stejně tak je možné, že uvidíte zcela zahalenou beduínskou ženu v Toyotě jak stojí na semaforech a jen skrze štěrbinu v nikábu sleduje silnici.

Tak si ženy mohou půjčit auto nebo jet samotné autobusem, kde jsou dokonce místa k sezení pouze pro ženy. To není diskriminace, ale projev úcty k ženám.

Zcela nerušeně mohou být ženy samy na plážích, ale pouze v určitých dnech, které jsou určené výhradně pro ženy, s výjimkou malých chlapců až do věku osmi let.

Speciální stoly pro ženy jsou k dispozici v některých restauracích, ale toto je záležitost dobrovolná a není povinností. Žena se může v Dubaji pohybovat volně bez muže, a to kdy chce!

To ale neznamená, že arabští muži ignorují západní ženy. Arabové se velmi rádi podívají na evropské ženy, ale nikdy ne příliš dotěrně. Tak se může stát, že se žena cítí být pozorována - ale to je normální i v Evropě. Naopak třeba "ohniví" Italové a Španělé jdou často ještě o krok dále.

Jedna z ulic ve městě Dubaj
Autor: *Siddiqi*
Geografie: 

Místo

Dubaj 25° 15' 4.8708" N, 55° 19' 57.2088" E
Location

Emiráty na Facebooku