Jste zde

Domů » Dubaj

Al Shindagha v Dubaji

Čtvrť Al Shindagha - dům Sheikh Saeed House

Historie Dubaje je především historií změn - politických, hospodářských a architektonických. Není vždy snadné si představit, jak asi Dubaj vypadala dříve. Kvůli "záplavě" supermoderních mrakodrapů tak šejk Muhammad ibn Rashid Al Maktoum nezapomněl zachovat kus historie.
A vybral si proto část Dubaje, ve které se v roce 1949 narodil: Al Shindagha, která je jednou z nejstarších částí města.

Leží směrem na sever od čtvrti Bur Dubaj, u ústí zálivu Dubai Creek. V roce 1997 zde byly vládou zřízeny historické vesnice Heritage a Diving Village, která dávají nahlédnout do kultury a života v Dubaji před objevem ropy. Přibližuje návštěvníkům život rybářů a lovců perel, stejně jako tradiční život beduínů.

V souladu s originály vznikly "nové" staré domy s velkým důrazem na detail. Arabská vesnice s domy, jak je jinak člověk zná jen v pouštních a horských oblastech emirátů, se stany Beduínů, s originálními stánky na trhu a voňavými obchody s kořením.

Návštěvníkům se tak zcela zdarma naskytne úžasný způsob poznat původní život emirátů. Kdo by chtěl zažít arabský svět kulinářsky, může zde ochutnat různé tradiční pokrmy z kuchyní, které jsou připravovány během takzvané "Show cooking".

V Heritage a Diving Village najdete také bezpočet suvenýrů, můžete si koupit tradiční užité umění nebo starožitnosti. Al Shindagha není jen místem narození panovníka, je to také místo narození samotné Dubaje, neboť před více jak 150 lety se zde usadili první Beduíni z oázy Liwa. Nevěděli, že tak položili základní kámen pro jeden z nejneobyčejnějších urbanistických projektů světa.

Důležitou součástí čtvrtě je dům Sheikh Saeed House, bývalý palác šejka Saeeda Al Maktouma, dědečka šejka Muhammada ibn Rašída Al Maktouma. Nechal vystavět svůj palác na strategicky významném místě přímo u Creeku, aby mohl z jeho vyhlídkových věží pozorovat připlouvající lodě. Palác byl zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti jako muzeum.

Muzeum je rozděleno na různé tematické okruhy: O panovnické rodině Al Maktoum, o staré Dubaji, o životě lidí u moře,
o životě pouštních obyvatel, o potápění za perlami a o velké kulturní minulosti Dubaje. Můžete obdivovat cenné známky, prastaré mince, historické dokumenty a mapy z dávných časů. Vstup se nachází ve středu Creek promenády v Bur Dubaji.

Ani ne 100 metrů od muzea se nachází Sheikh Juma Al Maktoum House, budova pocházející z roku 1916 s muzeem.
Jednou z hlavních komunikací v centru města je Al Shindagha tunel, který spojuje městskou část se čtvrtí Deira.

Geografie: 

Místo

Al Shindagha 25° 15' 57.7116" N, 55° 17' 23.6724" E
Location

Emiráty na Facebooku