Jste zde

Domů » Dubaj

Bastakiya v Dubaji

Bastakiya (Al Bastakiyah) je městská část v Dubaji, ležící na pobřeží zálivu Dubai Creek. Je historickým dědictvím města Dubaj, v minulosti často ohrožovaná demolicemi, dnes "magnet" na návštěvníky. Byla vybudována v 19. století bohatými perskými obchodníky s perlami a s oděvy, kteří zde mohli provozovat své obchody osvobozené od placení daní. Skládá se z úzkých uliček a větracích věží "bādgir", najdete zde také pevnost al-Fahidi Fort, nejstarší dochovanou stavbu v Dubaji.

Spolu se čtvrtí Schindagha je jednou z nejstarších obydlených oblastí města Dubaj. Svůj název získala podle íránského města Bastak, ze kterého pochází mnoho jejích sunnitských obyvatel. Ve snaze vyhnout se daňové povinnosti a násilí kvůli jejich sunnitské víře jich mnoho z Íránu odešlo do arabských států Perského zálivu, zejména Dubaje, Sharjahu, Bahrajnu a Kuvajtu.

Peršané postavili své domy z vápence, jílu a mušlí, skvělé je, že při dnešních obnovovacích pracích se pracuje s identickými materiály. Každý z těchto domů je bohatě zdobený arabským uměním, má vlastní vnitřní dvůr a nahoře dřívější "klimatizační zařízení", tzv. větrací věže.

Že si dnes vůbec může člověk tuto čtvrť prohlédnout není žádná samozřejmost, protože tato "oáza dějin" měla být srovnána se zemí, aby udělala místo novým supermoderním budovám. V 90. letech se při návštěvě Dubaje princ Charles dozvěděl o plánovaném zničení Al Bastakiye, a přesvědčil šejka aby se tomu tak nestalo. V roce 2005 začalo zastupitelstvo města Dubaje s projektem na obnovu historických budov a ulic.

Dnes se místní snaží o to, aby byla tato dubajská část s co největší péčí zrestaurována a napůl zchátralé budovy byly znovu vzkříšeny k životu. Měla by se dokonce ještě rozšiřovat s originálně přestavěnými domy, s dalšími muzei, galeriemi a restauracemi, a vlastním kulturním centrem.

V současné době stojí Bastakiya pod památkovou ochranou a rozrostla se do opravdové umělecké čtvrti s galeriemi a muzei, které připomínají historii Dubaje. Jmenujme například výstavní síň Majlis Gallery, galerii Ostra, uměleckou galerii SVA nebo uměleckou kavárnu XVA Basta. Člověk rychle pozná, že v úzkých uličkách má slunce sotva nějakou šanci, a tak stíny a návštěvy galerií dělají horko snesitelnějším.

Geografie: 

Místo

Bastakiya 25° 15' 49.8708" N, 55° 18' 4.7952" E
Location

Emiráty na Facebooku