Jste zde

Domů » Dubaj

Budova Municipality

Dubajská budova radnice Municipality
Autor: Aficionado

Podobně jako dubajská radnice, postavená v roce 1979 ve futuristickém stylu, měl v budoucnosti vypadat celý emirát Dubaj. Architekti z celého světa následovali tohoto prvního signálu a skutečně vybudovali jedno z nejvíce fascinujících měst na světě.

Budova Municipality je postavena v dubajské čtvrti Deira, přímo u zálivu Dubai Creek, a představuje významný hospodářský bod tohoto emirátu. Na průčelí této budovy uvidíte nástěnnou malbu zobrazující vládce emirátu v nadživotní velikosti, jenž zdraví kolem plující lodě.

Ze strany od zálivu Dubai Creek můžete i nahlédnout do interiéru radnice. Spatříte vstupní halu v barvě pouště z rudo-hnědé žuly, která je umístěna ve tvaru velkého čtverce v osmipodlažní budově ze sněhobílé žuly.

K tomu patří i malé umělecké dílo v podobě obří koule z čistého mramoru, na kterou teče nepřetržitý proud vody, další symbol pouště. Před budovou se nachází také kotviště různých lodí, které nabízejí turistům okružní plavby po zálivu.

Ze strany od vnitrozemí se setkáte se stejným obrázkem vládce svého lidu, s nímž jste měli tu čest se již seznámit na průčelí radnice. Ale abyste se dostali do radnice samotné, musíte nejdříve minout obrovský monument ve tvaru velblouda. Velbloud vždy byl, je a bude významným symbolem pouště a také celých Spojených arabských emirátů.

Není tedy vůbec žádný div, že před budovou Municipality stojí jeden dromedár, který sem byl umístěn ke konci 70. let minulého století jako součást stylizované šachovnice, jakožto věž. V Dubaji se totiž tehdy konalo poprvé šachové mistrovství světa. Ze strany od vnitrozemí je vidět také přední strana červeno-hnědé haly.

Radnice je pozoruhodnou stavbou i po setmění, kdy je krásně osvětlena celou řadou světel. Zejména ze strany od Creeku je častým objektem mnoha fotografů.

Ačkoliv se zdá, že je Municipality harmonicky zakomponována do okolního prostředí, přesný opak je pravdou. Vzhled okolí kolem radnice se přizpůsobil této stavbě.

Geografie: 

Místo

Municipality, Dubaj 25° 15' 51.642" N, 55° 18' 43.5636" E
Location

Emiráty na Facebooku