Jste zde

Domů » Dubaj

Dubaj a demografie

Dubaj a milionáři

V Dubaji, stejně jako ve zbytku Spojených arabských emirátů, jsou "Emiráťané" v menšině. Asi 85% populace (a toto číslo stále roste) tvoří cizinci, kteří tak vytvářejí podstatnou část hospodářské produkce. Většina imigrujících pracovníků pochází z jižní Asie (Indie, Pákistán, Bangladéš, Srí Lanka), z Filipín, ale také z Afriky (Súdán, Egypt, Alžírsko, Somálsko, Etiopie, Keňa, Nigérie, Tanzanie) i z Evropy, ze Spojených států a z Kanady.

Především jde o mladé a silné muže, přijaté na nekvalifikovanou práci (zejména ve stavebnictví) a z tohoto počtu je v současné době jen asi čtvrtina žen. Tato nerovnováha se může změnit jen za předpokladu, že sem imigrující pracovníci dostanou i své příbuzné.

Zatímco místní obyvatelstvo a vysoce kvalifikovaní pracovníci z Evropy a ze Severní Ameriky jsou velmi dobře oceňováni, má naprostá většina těch nekvalifikovaných dělníků pouze velmi nízké příjmy - méně než 5 amerických dolarů za každý pracovní den.

V Dubaji je podle údajů World Wealth Reportu na 68 tisíc dolarových milionářů, kteří tvoří téměř 4,6 % obyvatel města Dubaj. To je jedna z nejvyšších hustot milionářů na světě. Tento poměr je ještě neobvyklejší, když předpokládáme, že většina z těchto milionářů patří mezi přibližně 15 % domorodců.
Průměrný roční příjem na obyvatele v roce 2005 činil přibližně 28 000 amerických dolarů.

Emiráty na Facebooku