Jste zde

Domů » Dubaj

Dubaj - mrakodrap Budrž Chalífa

Budrž Chalífa (Burj Khalifa) je nejvyšším mrakodrapem na světě. Věž se nachází ve městě Dubaj, ve Spojených arabských emirátech. Budova je vysoká 828 metrů a má 162 pater. K dispozici je zde 57 výtahů a 8 eskalátorů.

Jeho stavba probíhala od 21. září 2004 do 4. ledna 2010, kdy byla slavnostně otevřena. Stavbu Burdž Chalífy provedla projektantská společnost EMAAR Properties podle plánů architekta Adriana Smithe z firmy Skidmore, Owings and Merril z Chicaga.

Stavba je částí velkého projektu, jehož cena dosahuje více než 20 miliard amerických dolarů a v němž jsou zahrnuty i další budovy, velké nákupní centrum a umělé jezero, které všechny tyto budovy obklopuje.

Nákupní centrum nabízí více než 1200 obchodů a největší fontánu na světě. Architektura přiléhající čtvrti je ve stylu "Disneyworldu" a má přitom připomínat staré arabské stavby. 37 poschodí mrakodrapu má zabírat hotel, v dalších 63 patrech má být 700 luxusních bytů, zbytek je určen pro kanceláře.

Špičku budovy využijí telekomunikační firmy. Vyhlídková plošina ve 124. patře je druhá nejvyšší na světě, v 78. patře se má nacházet venkovní plavecký bazén. Vstupné na vyhlídkovou plošinu stojí asi 30 USD.

Dubaj, Arabské Emiráty
Autor: Joi
Geografie: 

Emiráty na Facebooku