Jste zde

Domů » Dubaj

Dubaj - umělé ostrovy Palm Islands

Dubaj a Palm Islands, Arabské Emiráty
Autor: NASA

Umělé souostroví Palm Islands se nachází ve Spojených arabských emirátech v Perském zálivu, kousek od jednoho z nejbohatších měst na světě - od města Dubaj. Skládají se ze tří ostrovů ve tvaru palmy - Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali a Palm Deira. Největší z ostrovů, Palm Jumeirah, má rozměry 5 x 5 km.

Tyto ostrovy jsou viditelné i z vesmíru. Umělé ostrovy tvoří také souostroví The World, které se nachází v blízkosti výše uvedených tří umělých ostrovů. Tvar tohoto druhého souostroví má připomínat mapu světa. Palm Islands mají sloužit jako sídlo nejbohatších lidí na světě.

První dva ostrovy se mají skládat ze zhruba 100 milionů kubických metrů skály a písku, ostrov Palm Deira z přibližně 1 bilionu kubických metrů. Všechen materiál je dobýván ve Spojených arabských emirátech.

Mezi třemi ostrovy bude více než 100 luxusních hotelů, exkluzivní rezidenční vily a byty, přístavy, vodní zábavní parky, restaurace, nákupní centra, sportovní zařízení a lázně spa. Celkem zde má být na 500 km nových písečných pláží.

Stavba ostrova Palm Jumeirah začala v červnu 2001, krátce poté, co začaly práce na ostrově Palm Jebel Ali.
Ostrovy staví developerská firma Nakheel Properties, která najala belgické a holandské světové odborníky z firem Jan De Nul a Van Oord pro hloubení a mořské dodavatele.

Dubaj a Palm Island, Arabské Emiráty
Autor: Foley
Geografie: 

Emiráty na Facebooku