Jste zde

Domů » Dubaj

Emirát Dubaj

Emirát Dubaj na pobřeží

Emirát Dubaj (arabsky Dubayy) se stejnojmenným hlavním městem ve Spojených arabských emirátech (SAE) leží v Perském zálivu na Arabském poloostrově. Má rozlohu cca 4114 km² a s počtem obyvatel přibližně 2,3 miliónu je druhým největším emirátem, co se týče rozlohy (první je Abu Dhabi) a tím nejlidnatějším v celých SAE.

Vládce Dubaje, šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, je viceprezidentem a současně předsedou vlády SAE (hlavou státu je emír z Abu Dhabi). Emirát se rozprostírá od své metropole až do vnitrozemí, mezi Abu Dhabi na jihozápadě a Sharjahem na severovýchodě. Ještě k němu patří enkláva Hatta, která se nachází v horách na hranici s Ománem. Největší část tohoto emirátu tvoří poušť.

Protože asi 85% všech obyvatel emirátu žije v přímo v hlavním městě (někdy se označuje pro odlišení od emirátu Dubaj jako město Dubaj), odehrává se tady téměř celý ekonomický, společenský a politický život emirátu.
Emirát je znám svými mnohými velkolepými stavebními projekty, jako jsou mrakodrapy, nákupní střediska, umělé ostrovy a zábavní parky.

Celkový obraz je odlišný od největšího emirátu Abu Dhabi, mimo jiné i proto, že v Dubaji nejsou silnice a dálnice osázeny datlovými palmami a keři. Proto jsou jízdní pruhy širší a budovy vyšší než v ostatních emirátech.

Jedna z ulic ve městě Dubaj
Část emirátu Dubaj
Pobřeží emirátu Dubaj
Palmový ostrov emirátu Dubaj
Dubajská vlajka
Geografie: 

Emiráty na Facebooku