Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Emiráty - fauna a flóra

Emiráty - fauna a flóra
Autor: Malyousif

Fauna i flóra Spojených arabských emirátů je extrémně chudá. Jednou z příčin, proč tomu tak je, je i neustálé rozšiřování pouště Rub el Khali na sever, čímž se zmenšuje důležitý životní prostor pro rostlinstvo a zvířectvo.
Další příčinou mohou být problémy se životním prostředím. V minulosti došlo, zvláště v oblasti Arabsko-perského zálivu, k několika katastrofám na životním prostředí a únikům ropy z tankerů, které se natrvalo podepsaly na přírodě. V důsledku dalších znečištění jsou vody před pobřežím tohoto státu v zálivu značně zatíženy.

V pouštních regionech země se vyskytuje pouze minimální vegetace, pokud nepočítáme ojedinělé křoví a trávy. V oblasti oáz rostou naproti tomu datlové palmy, akácie a eukalypty. Krajina poměrně bohatá na rostlinstvo se nachází v Ománském zálivu, který je oblastí s nejvyšším výskytem srážek. Na pobřeží rostou zejména mangrovníky.
Fauna se omezuje na zvířata, která se umí přizpůsobit suchému klimatu, jako jsou například pouštní myši a ještěrky. Žije zde ale také několik antilop a leopardů. Vody při pobřeží jsou bohaté na vodní obyvatele (makrely, tuňáci, okouni, žraloci a velryby), ale i tyto druhy jsou velmi ohrožovány znečištěným životním prostředím.

Emiráty - fauna a flóra
Autor: ArnoLouise
Emiráty - fauna a flóra
Autor: Hermanus

Emiráty na Facebooku