Jste zde

Domů » Historie

Emiráty - historie, 2. část

SAE - Bani Yas

Během tohoto období se sjednotil kmen Bani Yas, který převzal vládu nad beduínskými kmeny. Z něj pocházeli předci vládnoucích rodin v dnešním Abu Dhabi a Dubaji. Bani Yas žili původně v Liwě, oáze na okraji velké arabské pouště Rub al-Chali, v roce 1793 se ale přemístili do Abu Dhabi. Tady se živili tradičními aktivitami beduínů jako je chov velbloudů a rovněž v menší míře zemědělství.

Poté, co Britové vyhlásili otroctví na pobřeží za protizákonné, převzal kmen Bani Yas obchod s otroky a al-Burajmi (dnešní město v Ománu) se rozvinul v největší trh s otroky východní Arábie – město si tuto pozici udrželo dokonce až do padesátých let 20. století.

Britové se příliš nezajímali o machinace beduínů, ale více je zaměstnávala otázka rozšíření obchodu do Indie a udržení svých evropských soupeřů, jako například Francie a Rusko, co nejdále od této oblasti. V roce 1892 byl oficiálně vyhlášen protektorát nad Pirátským pobřežím, až do začátku 20. století byly ale místnímu obyvatelstvu ponechány rozsáhlé pravomoce.

Téměr během celého koloniálního období byl Sharjah centrem Emirátů. Na konci 19. století ale převzalo jeho místo Abu Dhabi a to bylo později vystřídáno městem Dubaj.

Emiráty na Facebooku