Jste zde

Domů

Emiráty - informace

Arabské emiráty - jejich vlajka

Spojené arabské emiráty se skládají z jednotlivých emirátů (emirát je panství jednoho emíra = prince) Abu Dhabi, Ajman, Dubaj, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah a Umm Al Quwain. Emiráty se rozkládají na ploše přes 83 tisíc čtverečních kilometrů a momentálně v nich žije necelých 5 milionů obyvatel. Spojené arabské emiráty jsou téměř celé pokryty suchou písečnou pouští. Problém je, že kilometry dlouhé písečné duny z části putují a mohou ohrozit města. S pomocí umělého vysazování rostlin může být ale tato hrozba částečně omezena.
Zdejší podnebí je označováno jako subtropické až tropické. Srážky se zde vyskytují pouze v zimě, případný déšť v létě se vypaří již před dopadem na zem. Od května do října jsou zde extrémní horka (kolem 40 stupňů Celsia). Samozřejmě z důvodu suchého podnebí je omezena i zdejší vegetace, přesto v oázách rostou datlové palmy, akácie a eukalypty. V samotné poušti se nachází pouze tužanky a trní. Místní fauna byla díky lovům téměř vyhubena, leopardi a antilopy oryx, kteří ještě přežili, jsou nyní chráněni.

Spojené arabské emiráty mají nezvyklou skladbu obyvatelstva. Asi 80% obyvatel jsou dělníci, kteří přicházejí za prací, což vysvětluje také to, proč počet obyvatel emirátů patří k nejrychleji rostoucím na světě. Pitná voda se získává nákladně s pomocí zařízení na odsolování mořské vody přímo na pobřeží. Jak je známo, nejdůležitějším hospodářským odvětvím je těžba a zpracování nafty.

Arabské emiráty - jejich bankovka

Emiráty na Facebooku