Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Emiráty - vztah k přírodě

Emirátská příroda
Autor: AndresRueda

Oázy ve Spojených arabských emirátech a uměle osázené pouštní duny jsou osvěžující zelené ostrovy v písečných a kamenných oblastech. Tady roste všechno, co si jen můžete představit pro tuto část planety – palmy a akácie, tamarišky nebo bauhinie pestrá. Doma jsou zde také bugenvilie nebo oleandry.

Naprosto úžasné jsou poklady zahrad ve městech a ve větších obcích Emirátů. Rostliny kvetou v parcích a podél cest, jako kdyby člověk ani nebyl v poušti. Obyvatelé si jimi jednoduše dělají radost, o stromy, keře i rostliny pečují a pravidelně zalévají. Některé byly dokonce přivezeny z různých částí světa – např. delonix královská z Madagaskaru, žakaranda z Brazílie nebo dávivec mnohodílný z Afriky.

Láska k přírodě je v Emirátech docela pochopitelná, a to nejen k rostlinám ale i ke zvířatům. Důvod je zakořeněn v samotných lidech a v životě v poušti. Vyhození papírku nebo cigaretového nedopalku je přísně trestáno (také u turistů).

Emiráty mají i odpovídajícím způsobem krásné a čisté pláže, voda je křišťálově čistá. Mnoho peněz se rovněž vynakládá k rozšiřování rozsáhlých a všudypřítomných ploch udržované zeleně. Také zde myslí lidé ekologicky, k zavlažování těchto ploch se využívá téměř výhradně užitková voda.

Bohatství Emirátů dovoluje také provozování velkého zařízení na odsolování mořské vody. U Abu Dhabi probíhá projekt použití solární energie při odsolování mořské vody.

Emirátská příroda
Autor: Brewbooks

Emiráty na Facebooku