Jste zde

Domů » Dubaj

Etisalat Tower

Etisalat Tower

Etisalat Tower 1 je 17-patrová budova ve Spojených arabských emirátech, ve městě Dubaj. Když byla stavba věže v roce 1992 dokončena, mohla se právem pochlubit vpravdě úctyhodnými rozměry - 100 metry výšky. Byla ve své době čtvrtou nejvyšší stavbou v Dubaji (dnes se ovšem svými rozměry blíží spíše dubajskému rodinnému domu) a byla postavena podle plánů tehdejšího superslavného architekta Arthura Ericksona. Sídlo a kanceláře zde má telekomunikační firma Etisalat.

Je to skutečný unikát, protože z každé strany skýtá zcela jiný pohled, a při pohledu zvenčí se zdá, jakoby ani jedna její strana vůbec nijak nesouvisela se stranami ostatními. Podle tehdejších zvyklostí se tedy jednalo o vysloveně architektonicky revoluční pojetí celé stavby. Je jednou z nadčasových památek, které tu byly vybudovány v oblasti architektury, a které nedají na Dubaj nikdy doopravdy zapomenout.

Věž se skládá ze dvou postranních věží uprostřed zeleně prosklené části od podlahy až po střed koule. Koule, která skutečně připomíná obří golfový míček, slouží ke komunikačním účelům s celým světem a na jejím vrcholku jsou ještě umístěny zesilovací antény. Na levé straně se k věži připojuje o něco nižší část stavby.

Etisalat Tower se vypíná u silnice Baniyas Road ve čtvrti Deira na východní straně zálivu Dubai Creek, přímo naproti hotelu Sheraton Dubai Creek. Věž ale nemůžete prozkoumat úplně celou. Pro širokou veřejnost je otevřený pouze vstupní trakt. Další místa jsou nepřístupná, protože se tu nalézají kanceláře firmy Etisalat, která patří k těm největším poskytovatelům telekomunikačních služeb ve Spojených arabských emirátech.

Nejkrásnější okamžiky zažijete na věži bezesporu v noci, kdy se sem dá dojít příjemnou procházkou, a kdy si lze opravdu naplno vychutnat krásu onoho architektonického zázraku při působivém nasvícení. Je to zkrátka zážitek, na který určitě velmi dlouho nezapomenete.

Etisalat Tower 2 je 33-patrová věž, vzdálená asi 6 km od té první. Celková konstrukční výška je 185 metrů, stavba byla dokončena v roce 2007. Nejpozoruhodnější aspektem věže je kulovitá struktura v horní části, v podobě golfového míčku. Všechny budovy firmy Etisalat, včetně Tower 1, Sharjah E. Tower, Ajman E. Tower, Al Ain E. Tower a Etisalat Headquarters v Abu Dhabi, mají stejnou sférickou strukturu na vrcholu.

Geografie: 

Místo

Etisalat Tower 1 25° 15' 46.386" N, 55° 18' 53.3448" E
Location

Emiráty na Facebooku