Jste zde

Domů » Dubaj

Lodě abra, 2. část

Dubaj - vodní taxi abra
Autor: rosswebsdale

Kapitán obvykle sedí na starém sedadle z auta uprostřed lodního trupu před svým kormidlem se změtí lan a kladek, jimiž řídí dřevěná vesla. Bohužel ale budete mít z vyplutí radost jen několik minut, plavba je totiž doprovázena až neskutečnou strkanicí sousedních loděk, které současně připlouvají a odpouvají. Ale žádný strach, je to skutečně neodmyslitelný styl plavby na abrách.

Jak jsme již napsali, plavba trvá pouze několik minut, ale můžete si ji opravdu plně vychutnat. Zaplatíte totiž pouze jeden dirham, tedy ani ne 22 eurocentů. Abra je tak jedním z nejlevnějších způsobů dopravy na světě. Ten 1 dirham zaplatíte kapitánovi – nevedou se zde žádné lístky, 20 míst bývá velmi rychle obsazeno cestujícími a loď okamžitě vyplouvá.

Bez obav si tady můžete dopřát třeba i soukromou miniplavbu, za niž zaplatíte asi 100 dirhamů (přibližně 21 €). K službám vám pak je pochopitelně vlastní kapitán se svojí loďkou a velkou výhodou je, že máte zaručenu individuální plavbu!

Trasy:

Trasa 1 funguje od 5 do 24 hodin na trase "Deira Old Souk Abra Station" - "Bur Dubai Abra Station"

Trasa 2 má 24 hodinový provoz na trase "Al Sabkha Abra Station" - "Deira Old Souk Abra Station"

Lodí typu abra tady pluje dohromady kolem 150 a plaví se na dvou výše uvedených trasách asi 5000x denně. Přepraví tedy každodenně asi 100.000 pasažérů, za což vděčíme zhruba 300 placeným "kapitánům", kteří pocházejí převážně z Pákistánu, Indie, Íránu a z Bangladéše.

Tyto údaje jen podtrhují důležitost abra-parku jakožto druhu veřejné dopravy v Dubaji, ale významnou část cestujících tvoří pochopitelně turisté, neboť plavba po Dubai Creeku patří nejen k jakémusi povinnému turistickému zážitku, ale je také vysloveně jedinečnou příležitostí k pořízení nádherných fotografií.

V současné době je základní a často používanou součástí dopravního systému města Dubaj, která každoročně přepraví 15 až 20 miliónů cestujících a získává stále větší prestiž.

Služby lodí abra jsou řízeny dubajskou dopravní firmou Roads and Transport Authority (RTA), která je odpovědná za vydávání licencí pro provoz aber a určuje poplatky a kapacity. Úřady v současné době usilují o výměnu za ekologičtější paliva nebo dokonce za solární pohon, nicméně to bude doprovázeno nárůstem dosavadních cen za jízdné.

Abra je nyní součástí tradičního obrázku města Dubaj a stala se důležitou součástí městské kultury. V lednu se dokonce v rámci Dubai Shopping Festivalu konají abra – závody, které jsou dotovány hlavní cenou v hodnotě 6000 dirhamů.

Dubai Creek - vodní taxi abra
Autor: David Jones
Geografie: 

Místo

Deira Old Souk Station, Dubaj 25° 15' 59.1012" N, 55° 17' 49.4232" E
Location

Emiráty na Facebooku